Strømkompensasjon:

Vil at staten dekker mer

Flere tar nå til orde for at strømpakken bør justeres slik at staten dekker mer av de høye strømutgiftene, men Regjeringen vil først se hvordan pakken fungerer. Under kan du skreddersy din drømmepakke.

DYRT: Mange har senket temperaturen hjemme for ikke å bruke for mye av den knalldyre strømmen i vinter. Foto: Shutterstock / NTB
DYRT: Mange har senket temperaturen hjemme for ikke å bruke for mye av den knalldyre strømmen i vinter. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Til tross for regjeringens strømpakke får husholdningene skyhøye strømregninger for forbruket i vinter, og regjeringen åpner nå for å justere strømpakken, men vil først se hvordan pakken fungerer.

– Det er en ordning som er satt sammen på rekordtid, og det er naturlig at vi ser an hvordan den fungerer før vi gjør eventuelle grep, sier statssekretær Amund Vik til TV2, som dermed åpner for at det kan foretas justeringer av ordningen.

Foreløpig er strømkompensasjonsordningen laget slik at staten dekker 55 prosent av det som overstiger 70 øre per kilowattime (eks mva) når man ser på snittprisen for måneden, med et tak på 5000 kWt i måneden.

I desember var snittprisen på 177 øre i Sør-Norge, som betyr at staten dekker 73,56 øre per kilowattime på strømregningen, inklusiv moms.

Vil øke fra 55 til 75 prosent

Både LO og forbrukerorganisasjonen Huseierne har tatt til orde for at regjeringens kompensasjonsordning ikke er god nok. Sistnevnte mener at staten må øke støtten fra 55 til 75 prosent, og at den heller bør knyttes til faktisk forbruk og kostnad, og ikke basert på et gjennomsnitt for måneden.

– Det er viktig at endringene skjer raskt slik at de trer i kraft allerede for strømregningen i januar. Satsen for støtten staten gir for strømpris over 70 øre pr. kWh må økes fra 55 prosent til 75 prosent, krever Huseiernes generalsekretær Morten Andreas Meyer.

Til NTB sier SV at de mer en gjerne setter seg ned med regjeringspartiene for å diskutere en forbedret strømpakke.

– SV har hele tiden ønsket en større støtte til folk som sliter med de skyhøye strømregningene. Hvis regjeringen nå er åpne for å øke støtten, er de hjertelig velkomne til å sette seg ned med oss å få det på plass, sier stortingsrepresentant Lars Haltbrekken.

Ifølge nye tall fra NVE får 1,9 millioner husholdninger hjelp fra staten til å betale strømregningen for desember.

Hva om du fikk bestemme?

Du kan sjekke hva du får i strømkompensasjon fra staten for forbruket i desember ved å klikke på lenka du nettopp passerte.

Men under kan du leke deg med støtteordningen og se hva det ville ha gjort med din strømregning om staten tok 75 prosent i stedet for 55 prosent, justerte ned terskelen til 50 øre per kWt eller hva det måtte være:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer