Revidert nasjonalbudsjett 2023

Vil avvikle momsfritaket

Regjeringen vil droppe den midlertidige ordningen. Samtidig foreslås det endringer til strømstøtten.

MOMSGRENSE: Nå kan 350-kronersgrense Foto: Martin Kynningsrud Størbu
MOMSGRENSE: Nå kan 350-kronersgrense Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag la Støre-regjeringen fram sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett med endringer både til 350-kronersgrensa og strømstøtteordningen.

Regjeringen legger opp til å avvikle det midlertidige deklarasjonsfritaket i VOEC-ordningen fra 1. januar 2024.

I en overgangsperiode har varesendinger under 350 kroner blitt gitt et midlertidig deklareringsunntak, som betyr at de har passert grensa som tidligere, men nå kan det bli avviklet ved årsslutt.

I april i 2020 ble momsgrensa på 350 kroner fjernet. Før det kunne du bestille varer fra utlandet og slippe ekstra momspåslag dersom totalverdien på forsendingen var under 350 kroner. Etter at denne ordningen ble skrota, har det vært moms fra første krone.

Et midlertidig deklareringsunntak gjør at forsendinger under 350 kroner ikke blir stanset på grensa, og det er dette fritaket regjeringen ønsker å avvikle.

Strømstøtte

Samtidig forslår Regjeringen flere endringer til strømstøtteordningen for husholdninger, som ifølge Finansdepartementet vil gjøre ordningen mer forutsigbar og treffsikker.

Den største endringen er at det foreslås å endre beregningen av støtten ved at den baserer seg på spotprisen time for time. Dagens ordning baserer seg på et månedssnitt.

Etter planen skal den nye ordningen innføres fra september i år.

I tillegg foreslås det å øke støttegraden til 90 prosent fra og med juni og at ordningen forlenges ut 2024, skriver Finansdepartementet.

Får mer penger

Budsjettet kommer også med oppdaterte anslag på hvor mye prisene i Norge vil stige i år. Anslaget er på 5,4 prosent. Siden lønnsforhandlingene i frontfaget endte på 5,2 prosent, kan det bety at enkelte lønnsmottakere vil få mindre å rutte med i år. Frontfaget ligger til grunn for alle de påfølgende lønnsoppgjørene.

Budsjettet avslører også at strømprisene i år anslås til å bli mye lavere enn tidligere ventet. Samtidig gjør dette at utbetalingene til strømstøtte blir lavere.

- Målet er å gjøre hverdagen litt bedre for folk. Vi tar ansvar for at kommunene og de som driver grunnleggende velferdstjenester som eldreomsorg, skole, politi og sykehus, blir kompensert for de høye prisene, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Flere enkeltgrep:

Selv om det er få direktegrep som får betydning for hele befolkningen, er det flere enkeltgrupper som får mer penger:

  • Hvis du er pensjonist, kan du se fram til større utbetalinger framover. Pensjonistene får rundt 8 prosent pensjonsvekst i år. I tillegg blir det skattekutt for pensjonister med lave pensjoner. Dette bestemmes ut ifra pris- og lønnsveksten.
  • Alle som har en pensjon lavere enn 370.000 kroner, får også skattelette.
  • Regjeringen foretar en prisjustering for stønader og sosialhjelp.
  • Regjeringen foreslår å hjelpe dem med lave inntekter og høye boutgifter med til sammen 519 millioner kroner ekstra i bostøtte.
  • Regjeringen foreslår å øke diettsatsene for trailer- og lastebilsjåfører. Satsene øker fra 300 til 350 kroner per dag når sjåførene har såkalte utedøgn, hvor de overnatter i bilen, skriver VG. Økningen betyr i snitt en inntektsøkning på rundt 10.000 kroner.
  • Det fylkeskommunale tannhelsetilbudet endres slik at personer fra 21 til 24 år bare skal betale 25 prosent egenandel. I budsjettforliket med SV om 2023-budsjettet var det opprinnelig enighet om at alle opp til 26 år skulle få 50 prosent dekket. Men dette viste seg å være vanskelig opp mot regelverket for statsstøtte.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer