Vil betale med mobilen

- Kommer til å bli like vanlig som minibank og kortterminaler, sier Marius Halle i NetCom.

Er dette fremtidens lommebok? Ja, mener NetCom. Foto: Per Ervland
Er dette fremtidens lommebok? Ja, mener NetCom. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Først: Mobilbetaling er ikke noe nytt. Her i landet begynte Telenor allerede å eksperimentere med slike løsninger i 2001, men av en eller annen grunn har ikke denne måten å betale på, blitt noen suksess - ennå.

Nå melder mobilselskapet NetCom at så mange som 1,4 millioner nordmenn ønsker mobilbetaling. Hver tredje nordmann ønsker å bruke mobilen som lommebok. Og det er ikke grenser for hva vi ønsker å betale over mobilregningen, viser en ny NetCom-undersøkelse.

Parkering og kinobilletter

Hos de som er positive til å bruke mobilen som lommebok, står kjøp av parkering og kinobilletter øverst på ønskelisten, etterfulgt av billett på buss, tog og trikk.

Undersøkelsen viser også at 35 prosent av de spurte ønsker å handle matvarer med mobilen. Det betyr at nesten en halv million nordmenn kunne tenke seg å droppe kontanter og kort når de går på butikken. De yngste er mest positive, og menn er overveiende mer positive enn kvinner.

Se brusautomatene som bare akspeterer SMS

Mobilbetaling er en realitet

- Det har vært snakk om å bruke mobilen som lommebok i snart 10 år uten at noe særlig har skjedd. Ruter-diskusjonen i Oslo er et eksempel på at gammel vane er vond å vende, sier Marius Halle, innholdssjef i NetCom.

Nå tror Halle at mobilbetaling kommer for fullt.

- Om ikke lenge kan du betale kinobillett med mobilen, det er kun noen detaljer som gjenstår før dette blir lansert på utvalgte kinoer. Vi har allerede implementert mobilbetaling på parkering, piggdekkavgift i Oslo og på brusautomater. Erfaringene er gode og vi ser at kundene benytter seg av mobilbetaling når det er enkelt, sier Halle i en pressemelding.

- Like vanlig som minibank

Halle minner om at skepsisen til minibanker var stor for 30 år siden. Da betalingsterminalene kom, var ikke skepsisen noe mindre.

– At det fremdeles er noe skepsis til å bruke mobilen som lommebok, er ikke overraskende. Men når løsningene er etablert, kommer dette til å bli like vanlig som minibank og kortterminaler, sier Halle.

Åpenbare ulemper

Akkurat som at mobilbetaling har åpenbare fordeler ved at du slipper å gå rundt med kontanter og/eller kort i tillegg til mobiltelefonen, så er det også noen klare ulemper, eller utfordringer.

Svært mange nordmenn har mobiltelefon betalt av arbeidsgiver. Disse vil enten ikke være komfortable med å belaste jobben for parkering og kino, eller så vil arbeidsgiver ta affære.

I tillegg finnes det kanskje en del nordmenn som liker å vite hvor mye de bruker på å ringe hver måned uten å få blandet inn utgifter til mat, kino eller parkering på mobilregningen.

Men med iPhone kan du betale kontaktløst med Visa - se hvordan

Hva tror du? Er mobilbetaling fremtiden? Diskuter i debatten nedenfor!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer