Karriereveiledning: Hvordan velge yrke?

Vil bruke personlighetstrekk til å lede deg til riktig yrke

DNB lanserer karriereveileder, men det er ulike syn på om slike digitale tester er lurt for ungdommer.

VIKTIGE VALG: Fristen for å søke studieplass til høsten er gått ut, men frykt ikke, du kan søke på restplasser i slutten av juli. Likevel vet du kanskje ikke hva du bør eller vil bli, og studievalget blir desto vanskeligere. Derfor kan en ny karriereveileder basert på blant annet resultater fra en personlighetstest være akkurat det du trenger for å bli dyttet i riktig retning. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
VIKTIGE VALG: Fristen for å søke studieplass til høsten er gått ut, men frykt ikke, du kan søke på restplasser i slutten av juli. Likevel vet du kanskje ikke hva du bør eller vil bli, og studievalget blir desto vanskeligere. Derfor kan en ny karriereveileder basert på blant annet resultater fra en personlighetstest være akkurat det du trenger for å bli dyttet i riktig retning. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hva skal du bli, da? Dette spørsmålet dukker stadig opp, kanskje på en av vårens konfirmasjonsfester der storfamilien er samlet og du møter en fjern slektning som du ikke har snakket med på noen år.

Og, hva skal du svare? «Jo, jeg studerer litteraturvitenskap, men har ikke helt bestemt meg for hva jeg vil etterpå» eller «Nei, jeg har hatt et friår og jobbet i butikk, men nå har jeg lagt inn noen søknader på ulike universitet og venter spent på svaret seinere i sommer».

I et lett stemmeleie kan dette høres ut som fornuftige svar, men innerst inne er du i villrede, for du har virkelig ikke anelse på om studiet du snart har bachelor i er det riktige valget for deg, eller om jobben du nettopp har fått er den du vil være i de neste ti årene.

Savner bedre karriereveiledning

- I samtaler vi har hatt med unge kunder ser vi at karriere topper listen over hva de er opptatt av, foran bolig, familiestifting og reise, sier Glenn Menkin, rekrutteringsekspert i DNB.

Han mener at det er et altfor dårlig tilbud om karriereveiledning i Norge i dag, og derfor har banken alliert seg med Vip24 og lanserer et nytt verktøy, som skal hjelpe unge med å velge riktig studie og yrke.

Menkin sier at målet med veiledningen ikke er å gi en fasit, men å «hjelpe ungdom å sette ord på ting». Testen blir tilgjengelig 18. mai på DNBs nettside for unge.

Dinside har fått teste veilederen før lanseringen, og dette kan du lese om nederst i saken.

Nav er enig i at behovet for veiledning mot yrkes- og karrierevalg er stort. Karriereveiledning skjer på flere arenaer, blant annet på skolen og ulike karrieresentre. Konsekvensene av feil valg av utdanning eller yrke kan være dårlig motivasjon og stadig søk etter andre alternativer, ifølge seniorrådgiver Ruth Angeltveit. Samtidig fører endringer i arbeidslivet, eksemplevis ny teknologi, til at yrker og arbeidsoppgaver skifter raskt.

- De fleste av oss kommer til å skifte jobb flere ganger gjennom livet, så derfor er det ikke snakk om et feil valg i livsperspektiv. En veiledningssamtale har som mål å øke din mulighet til å håndtere egen karriere og ta valg flere ganger, sier seniorrådgiveren.

- Testen bør brukes sammen med annen veiledning

Så, tilbake til karrieretesten DNB lanserer i disse dager. I hvilken grad er det behov for slike?

Ruth-Wenche Hebnes Vinje er lektor i karrieveiledning ved Høgskolen på Vestlandet. I utlandet, blant annet i Singapore, er det vanlig at institusjoner for høyere utdanning bruker interessetester på kommende studenter, mens i Norge er det mer skepsis rettet mot slik testing.

På 1900-tallet ble det brukt tester for å finne riktig person til riktig yrke, men disse testene ble kritisert for å være for rigide og derfor er testene forsvunnet eller blitt justert, ifølge Vinje. Hun legger til at dagens tester stort sett er av god faglig kvalitet, at de er til å stole på og bygger på ulike karriereteorier.

Uten selv å ha prøvd DNBs karrieretest, sier Vinje at denne kan være nyttige for å få noen indikasjoner på hva som kan være mulige yrkesmuligheter, men hun vil likevel poengtere viktigheten av at denne og lignende tester blir sett på som en mindre del av et større veiledningstilbud fra en kvalifisert karriereveileder.

Når det gjelder personlighetstestdelen av DNBs karriereveileder, er det ifølge Angeltveit ved Nav ulike syn i pedagogikken og psykologien på å bruke dette som et element. Nav bruker ikke personlighetstester i sin karriereveiledning.

Kristin Landrø, universitetslektor ved Institutt for pedagogikk og livslang læring ved NTNU, mener at alltid er en fare for å feiltolke testresultater, og at testene bør følges opp med samtale mellom klient og karriereveileder. Der er for eksempel ikke et testresultat til å stole på hvis den som tar testen har misforstått spørsmål eller prøver å manipulere resultatet.

Test av karriereveilederen

Dinside har fått muligheten til å teste karriereveilederen få dager før DNB gjør den tilgjengelig. Det er med skrekkblandet fryd at undertegnede journalist setter i gang og svarer på spørsmålene, for «tenk om jeg har valgt helt feil yrke».

Under testen må du gjennom tre ulike steg for å få et resultat: En interesseprofil, en kompetanseprofil og en personlighetstest. Spørsmålene på de to første stegene svares med en skala fra én til fire, hvor én er «lite interessert» og fire er «veldig interessert»:

HVA INTERESSERER DEG?: Både interesse- og kompetansedelen av karriereveilederen til DNB besvares på en skala fra én til fire. Her er det spørsmål om alt fra jordbruk og økologi til administrasjon og økonomi. Foto: skjermdump.
HVA INTERESSERER DEG?: Både interesse- og kompetansedelen av karriereveilederen til DNB besvares på en skala fra én til fire. Her er det spørsmål om alt fra jordbruk og økologi til administrasjon og økonomi. Foto: skjermdump. Vis mer

Etter å ha svar på de to første stegene, får du en profil bestående av tre «interessetyper». I undertegnedes tilfelle er disse «utforskende», «sosial» og «kunstnerisk». I personlighetstestdelen får du opp situasjoner eller dilemma med to handlingsalternativer. Når alle spørsmålene er besvart får du opp de fire dimensjonene du skårer høyest på, i mitt tilfelle ekstrovasjon, intuisjon, følelser og å ta avgjørelser:

SÅNN ER DU: Når alle spørsmålene om interesse og kompetanse, samt personlighetstesten er besvart, får du opp dette resulatet. Du kan klikke deg videre og få konkrete yrkesanbefalinger, eller starte en chat med rådgiver i DNB, som ekspertene tidligere i saken har anbefalt for best mulig karriereveiledning. Foto: skjermdump.
SÅNN ER DU: Når alle spørsmålene om interesse og kompetanse, samt personlighetstesten er besvart, får du opp dette resulatet. Du kan klikke deg videre og få konkrete yrkesanbefalinger, eller starte en chat med rådgiver i DNB, som ekspertene tidligere i saken har anbefalt for best mulig karriereveiledning. Foto: skjermdump. Vis mer

Ved å klikke på «se mer» under resultatene dine, får du opp mer informasjon om hva de betyr for studie- og yrkesvalg. Du får blant annet opp en lang liste over fag og yrker under hver av de tre interessetypene du har utslag innen:

ALT JEG KAN BLI: Ut fra at undertegnede er en utforskende type, kan jeg fungere i alle yrkene over. Medieforsker er vel det som ligger nærmest journalistikken. Foto: skjermdump.
ALT JEG KAN BLI: Ut fra at undertegnede er en utforskende type, kan jeg fungere i alle yrkene over. Medieforsker er vel det som ligger nærmest journalistikken. Foto: skjermdump. Vis mer

Så, hva synes vi om karriereveilederen? Det er ikke tvil om at det er spennende å finne ut om vi har gjort riktige valg i livet og spørsmålene tvinger oss til å gå inn i oss selv og reflektere over hva som er viktig for oss.

Når det gjelder resultatet, derimot, synes undertegnede journalist at det er et overveldende mangfold av yrker å velge i. Det er dermed ikke sikkert at man kommer nærmere et valg av utdannelse eller arbeid uten å snakke med en veileder eller en annen person man stoler på.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer