DNB innfører minibankgebyr

Vil de andre bankene følge etter?

VI har sjekket med noen av landets største banker om de også vil kreve minibankgebyr av sine egne kunder. 

INGEN PLANER OM GEBYR: Ingen av de andre bankene Dinside har snakket med, har foreløpig planer om å øke minibankgebyret for sine kunder. Foto: NTB SCanpix
INGEN PLANER OM GEBYR: Ingen av de andre bankene Dinside har snakket med, har foreløpig planer om å øke minibankgebyret for sine kunder. Foto: NTB SCanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra og med nyttår må alle DNB-kunder betale 10 kroner i gebyr ved minibankuttak. Også ved uttak fra post i butikk, vil gebyret gå opp.

Dinside har kontaktet de andre bankene, for vil de følge etter storbanken DNB?

- Det koster penger å drive minibanker

Vi har også spurt DNB om hvorfor de velger å ta gebyr på minibankuttak fra og med 1. januar neste år. Mange av kundene uttrykker misnøye over at det nå skal koste 10 kroner i bankens egne og andres minibanker.

KOSTER PENGER: Marit Elisabeth Giske sier de innfører gebyret for å dekke utgiftene for å drive minibanker. Foto: DNB
KOSTER PENGER: Marit Elisabeth Giske sier de innfører gebyret for å dekke utgiftene for å drive minibanker. Foto: DNB Vis mer

- Vi forstår at folk lurer på hvorfor vi gjør dette. Forklaringen er at det koster penger å drive minibanker, som blir brukt av stadig færre, sier kommunikasjonsrådgiver Marit Elisabeth Giske til Dinside.

Hun sier videre at kontanthåndtering koster mye, blant annet på grunn av verditransport, sikkerhet og forsikring, og at gebyret er for å opprettholde tilbudene. Samtidig viser tall fra NTB at DNB i tredje kvartal i år hadde driftsinntekter på 12,4 milliarder, og et driftsresultat på 4,08 milliarder.

Kontantuttak i post i butikk koster per i dag 10 kroner. Fra nyttår økes dette gebyret til 20 kroner, ifølge Giske. Dette var gratis fram til 1. desember i fjor, skriver VG, da en av begrunnelsene for å innføre gebyret var at minibankuttak var gratis.

Også minibankuttak i utlandet øker fra 35 til 40 kroner.

Uttak i butikkene vil fortsatt være gebyrfritt for DNB-kundene.

Dette sier de andre bankene

Nordeas pressesjef Christian Steffensen sier til Dinside at de vurderer priser fortløpende, både i lys av kostnadsutvikling og konkurransesituasjon.

- Men vi har ingen konkrete planer om å øke våre gebyrer nå, legger han til.

Ifølge Steffensen er varekjøp og uttak i Nordeas minibanker gratis for deres kunder, samt uttak av kontanter i butikk, mens uttak i andre bankers minibanker har et gebyr på 7 kroner.

Danske bank sier til Dinside at de ikke har gebyrer hverken på uttak i egne minibanker eller i post i butikk.

- Vi vurderer hele tiden prismarkedet, men vi har ingen planer om å endre dette per i dag, sier kommunikasjonsrådgiver Silje Arntsberg.

Når det gjelder Sparebank 1, er det opp til hver enkelt bank å bestemme priser på gebyrer, da de ikke samarbeider om priser på tvers av bankene i alliansen. Hos Sparebank 1 SR-Bank, som holder til i Sør- og på Vestlandet, er det foreløpig ingen planer om å innføre et tilsvarende gebyr som det DNB nå gjør. Per i dag er det gratis uttak i egne minibanker, og 7 kroner i gebyr i andre bankers minibanker.

- Det har ikke vært et diskusjonstema, selv om vi selvsagt gjør fortløpende vurderinger. Så langt har vi ingen planer om å innføre dette, forteller Thor-Christian Haugland.

Heller ikke hos Sparebank 1 SMN er det noen varslede prisendringer, hvor gebyrpraksisen per i dag er den samme som hos Sparebank1 SR-Bank.

LES OGSÅ:
Å betale med kredittkort på post i butikk kan koste flesk
Så mye koster det å betale med Vipps, mCash og MobilePay

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer