Søke om barnehageplass

Vil du ha billigere eller gratis barnehageplass, må du søke nå

Fristen for å søke om barnehageplass, redusert foreldrebetaling og gratis kjernetid er nemlig 1. mars.

SØK NÅ: Har husholdningen en inntekt på mindre enn 37.500 kroner brutto i måneden, 450.000 kroner årlig, har barnet ditt dermed krav på gratis kjernetid i barnehage. Men for å få støtten, må du søke selv, og det må skje innen 1. mars. Foto: Marko Poplasen/Shutterstock/NTB scanpix.
SØK NÅ: Har husholdningen en inntekt på mindre enn 37.500 kroner brutto i måneden, 450.000 kroner årlig, har barnet ditt dermed krav på gratis kjernetid i barnehage. Men for å få støtten, må du søke selv, og det må skje innen 1. mars. Foto: Marko Poplasen/Shutterstock/NTB scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Visste du at du ikke skal betale mer enn seks prosent av inntekten din for barnets barnehageplass? Og hvis husholdningen tjener under 450.000 kroner i året, har barnet rett til 20 timer gratis barnehage i uka?

Hvis du svarer nei på spørsmålene over, er du ikke alene.

Kun 33 prosent kjenner til ordningen om gratis kjernetid i barnehagen, viser en rapport fra SSB. Noen flere kjenner til muligheten for redusert foreldrebetaling, rundt 55 prosent, men her har det mye å si om mor er født i eller utenfor Norge.

- Familier må ikke oppleve at barnehagen koster for mye, og dermed velge å holder barna hjemme, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner.

Det er kommunenes ansvar å informere om barnehageordningene, men bare halvparten av foreldrene har fått dette fra dem, står det videre i rapporten.

Derfor gir Dinside deg oversikt over hva ordningene innebærer og hvordan du søker.

Redusert foreldrebetaling

Fra mai 2015 ble det bestemt av regjeringen at ingen foreldre skal betale mer enn en makspris for barnehageplassen, og prisen skal ikke utgjøre mer enn seks prosent av familiens årsinntekt.

Vil du ha billigere eller gratis barnehageplass, må du søke nå

Maksprisen for 2018 er 2.910 kroner per måned, totalt 32.010 kroner årlig, ifølge Utdanningsdirektoratet. Har husholdningen en bruttoinntekt under 44.458 kroner i måneden, 533.500 kroner i året, har du krav på redusert foreldrebetaling.

Men, reduksjonen skjer ikke automatisk. Du må selv gå inn på din kommunes nettsider og søke om dette. Der fyller du ut et søknadsskjema og legger ved siste skattemelding.

Søknadsfristen er 1. mars.

Gratis kjernetid

I august 2016 bestemte regjeringen at alle tre-, fire- og femåringer, samt barn med utsatt skolestart, rett på 20 timer gratis barnehagetid, hvis de bor i en familie med lav inntekt.

Tjener husholdningen mindre enn 37.500 kroner brutto i måneden, 450.000 kroner årlig, har barnet ditt dermed krav på gratis kjernetid.

Inntektsgrensen utvides fra august 2018 til samme som for redusert foreldrebetaling, ifølge Kunnskapsdepartementet.

Hvis barnet skal ha barnehageplass i august og september i år, er søknadsfristen også 1. mars, og da er det de gjeldende inntektsgrensene som du må forholde deg til.

Ordningen med gratis kjernetid gjelder uavhengig om du har deltids- eller heltidsplass, skriver Utdanningsdirektoratet.

Det vil si at det er mulig for foreldre å ha 20 gratis timer og betale for den resterende barnehagetiden for barnet, eller kun benytte seg av gratistiden.

Du søker om gratis kjernetid på kommunens nettside.

Få eller bytte barnehageplass

Du kan også søke om ordinær barnehageplass eller bytte til en annen barnehage.

Søknadsfristen for å få eller bytte barnehageplass er 1. mars.

Bor du i Oslo kommune og vil ha barnehageplass i august og september, må du søke innen 1. mars, mens for plass i oktober og november er fristen 15. august.

Du lurer kanskje på når barnet ditt har rett til barnehageplass?

Barn som fyller ett år mellom januar og juli, har rett til barnehageplass i august, mens barn født mellom august og november har rett til barnehageplass den måneden de fyller ett år. Er barnet ett år i desember, har det rett på barnehageplass førstkommende august etter fødselsdagen.

For deg som vil bytte barnehage, må du være klar over at barnet ikke har rett til ny barnehageplass.

Dette gjelder imidlertid ikke hvis barnet mister plass i familiebarnehage på grunn av alder, eller hvis barnet mister plass i bedriftsbarnehage mellom 1. mars og 31. juli. I så fall har du rett til bytte barnehage.

Og hva om barnet har plass i barnehage og ikke får innvilget søknad om bytte eller at foreldrene ombestemmer seg i søknadsprosessen? Barnet mister ikke nåværende barnehageplass om byttet ikke blir realitet. Det samme gjelder hvis dere som foreldre velger å takke nei til bytteplassen dere blir tilbudt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer