Logges du inn på alle nettsider du besøker?

Vil du skal ta en «inkognito-test»

Frykter sporing, og logger seg alltid ut av tjenester. Nå vil Datatilsynet-direktøren at du skal prøve det samme.

TEST SELV: Datatilsynet mener vi logges inn for ofte. En verden hvor ikke nettsider logger deg inn automatisk er bare få trykk unna. Med inkognitovinduer, også kalt private faner på blant annet iPhone, kan du se hvordan det er. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
TEST SELV: Datatilsynet mener vi logges inn for ofte. En verden hvor ikke nettsider logger deg inn automatisk er bare få trykk unna. Med inkognitovinduer, også kalt private faner på blant annet iPhone, kan du se hvordan det er. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

BankID har nå lansert xID. Løsningen lar deg logge inn på en nettside ved å bare besøke den; helt automatisk, uten verken brukernavn eller passord.

– Vi sparer Norge for mye tasting, konkluderte kommunikasjonssjef Hege Steinsland under årets IDentitet-konferanse.

Høres det kjent ut, er det fordi automatisk innlogging de siste årene har blitt helt vanlig.

Hver dag logges du automatisk inn på en rekke tjenester, bare ved å taste en nettadresse eller åpne en app. Med xID får vi enda flere, men Datatilsynet mener utviklingen har en skyggeside.

– Jeg skal ikke ta bort nattesøvnen fra BankID; dere har en god idé, og det er bra at xID er frivillig. Men når for eksempel Obos skal bruke dette, kan de få min info hver gang jeg bare skal titte innom siden deres, sa fagdirektør Atle Årnes i Datatilsynet etter BankIDs presentasjon.

– Og det er ikke nødvendig. Ikke alle skal alltid få vite hva jeg driver med.

Derfor logges du inn

Årnes har de siste årene sett hvordan flere og flere velger løsninger for å holde brukerne sine pålogget til enhver tid. Motivet kan både være å lage en enklere brukeropplevelse, og å vite mest mulig om brukerne sine.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer