Vil du spare penger?

I oktober steg totalindeksen med nesten 30 prosent, etter det verste krakket siden 1987. Nå er det oppgang på Oslo børs igjen, men er det lurt å sette sparepengene dine i aksjer eller bør du plassere dem i banken?

Betal ned på lånet ditt, hvis du har penger til overs.
Betal ned på lånet ditt, hvis du har penger til overs. Vis mer
Publisert

Det er ikke alltid lett å vite hvor sparepengene dine får best avkastning. Det ene året er aksjefond tingen, et annet år kan bankinnskudd være en bedre løsning. Uansett er det lurt å sette av litt penger hver måned for å bedre økonomien enten i form av nedbetaling av lån eller investering i verdipapirer.

Renteøkninger

Det er dyrt å ha banklån i disse tider. På DinSides renteoversikt, ligger utlånsrenten mellom 8 og 10 prosent, og dette er nesten en dobling i forhold til tidligere i år. I tillegg settes studielånsrenten til 7,2 prosent fra 1. januar 1999.

Med så høye renter, kan det faktisk være fornuftig å nedbetale det dyreste lånet ditt med mer enn det betalingsplanene fastslår. Du vil da få en øyeblikkelig avkastning på sparepengene dine tilsvarende den renten du har på lånet. Bruker du julebonusen til å krympe litt på studielånet, får du faktisk bedre avkastning enn om du hadde hatt pengene stående i et aksjefond i år.

Statens Lånekasse

- Vi har merket en nedgang i ekstraordinære betalinger siden renteoppgangen, forteller informasjonssjef Wenche Merli i Statens Lånekasse. Muligens har dette sammenheng med at folk har fått litt dårligere råd, men også at de prioriterer å nedbetale dyrere lån fremfor oss, legger hun til.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.