Hvordan opprette enkeltpersonsforetak?

Vil du starte eget firma?

Her får du oppskriften steg for steg. 

HJEMMEKONTOR?: Ønsker du å bygge din egen karrieresti gjennom et enkeltpersonsforetak, men er usikker på hvordan du skal starte? Oppskriften på hvordan du registrerer deg, ser du i artikkelen under. Illustrasjonsfoto: Scanpix.
HJEMMEKONTOR?: Ønsker du å bygge din egen karrieresti gjennom et enkeltpersonsforetak, men er usikker på hvordan du skal starte? Oppskriften på hvordan du registrerer deg, ser du i artikkelen under. Illustrasjonsfoto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bærer du på en drøm om å starte ditt eget firma og bli selvstendig næringsdrivende, kan du gjøre dette på flere måter. For de fleste er det letteste å opprette et enkeltpersonsforetak (ENK), selv om dette innebærer en annen risiko enn å drifte et aksjeselskap (AS) eller et ansvarlig selskap (ANS/DA).

Det er gratis å registrere et ENK dersom det bare skal registreres i Enhetsregisteret.

Før du går i gang med dette, er det flere punkter du bør være klar over, mener Jon Berge , Informasjonsdirektør IF Skadeforsikring:

- Det mange ikke tenker på, er at du selv står økonomisk ansvarlig i et ENK, i motsetning til for eksempel et AS. Det vil si at du hefter med hele din personlige formue og er ansvarlig for alle forpliktelser enkeltpersonsforetaket pådrar seg, forklarer Berge.

Det vil derfor være viktig med en ansvarsforsikring som dekker bransjen du jobber i, samt en rettshjelpsforsikring som kan dekke utgifter til juridisk bistand i en tvist, råder han.

Største risikofaktor

Er du selvstendig næringsdrivende er du mer sårbar for sykdom, derfor er det viktig å tenke på å sikre din egen og foretakets utgifter hvis noe uforutsett skjer, mener Berge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer