Ny finansavtalelov gir bankene mer ansvar ved kortmisbruk

Vil endre loven for å hjelpe ofre for kortmisbruk

I dag må du bevise at du har blitt svindlet. Snart kan ansvaret havne hos banken.

DOPES OG SVINDLES: Mange nordmenn hevder å ha blitt dopet ned og fått bankkortet misbrukt på utesteder og strippeklubber i utlandet. I dag må de bevise at de faktisk ble svindlet, men snart kan banken få mer av dette ansvaret. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
DOPES OG SVINDLES: Mange nordmenn hevder å ha blitt dopet ned og fått bankkortet misbrukt på utesteder og strippeklubber i utlandet. I dag må de bevise at de faktisk ble svindlet, men snart kan banken få mer av dette ansvaret. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dinside fortalte denne uka hvordan 46 nordmenn de siste årene har forsøkt å få tilbake totalt 3,7 millioner kroner. Alle mener å ha blitt dopet ned, på utesteder og strippeklubber, for så å få bankkortene sine misbrukt.

Men først får de avslag fra banken. Så får de avslag fra Finansklagenemnda.

- De beskylder meg for å lyve. Jeg føler meg latterliggjort, sa et av ofrene til Dinside.

Bankene og nemnda mener nemlig det er kundens jobb å sannsynliggjøre at kortet ble misbrukt, og at misbruket ikke er kundens egen feil.

- Men vi mener det er dem som er i best stand til å avdekke det faktiske forholdet, som også bør ha bevisbyrden, sier fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet til Dinside.

- Og det er etter vårt syn banken.

Ny lov kan løse problemet

At bankene må ta en større del av bevisbyrden har andre tenkt på før Forbrukerrådet.

Faktisk ligger dette i forslaget til ny finansavtalelov, som Justis- og beredskapsdepartementet sendte ut på høring i fjor høst.

«(...) næringen selv skal ta større ansvar for feil og misbruk av de elektroniske løsningene som de har oppfordret kundene sine til å ta i bruk, slik at forbrukeren har bedre vern mot svindel» skrev departementet da forslaget var klart.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer