Skattekalkulator 2022

Vil endre skatten din slik

Slik blir skatten din neste år - hvis den avtroppende regjeringen får viljen sin.

Statsbudsjettet legges frem av den avtroppende Solberg-regjeringen. Se det live her på Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag legger regjeringen Solberg frem sitt forslag til statsbudsjett for neste år.

For skattebetalere er det som vanlig foretatt justeringer i satser, innslagspunkt, terskler og den slags, som vil påvirke hvordan du blir skattelagt neste år.

Skjønt, dagens statsbudsjett blir neppe uendret av den påtroppende regjeringen. De vil nok gjøre endringer og komme med et revidert statsbudsjett neste måned, og sannsynligvis må det gjøres ytterligere forhandlinger med andre partier i en tredje runde før statsbudsjettet for neste år spikres.

I kalkulatoren under kan du se hvordan din skatt blir neste år dersom den eksisterende Solberg-regjeringen får det akkurat som de vil – høyst usannsynlig, vel å merke.

Noen endringer

Vi gjør først oppmerksom på at det er gjort et par større endringer kalkulatoren vår ikke støtter foreløpig:

For deg som har lang reisevei til jobb er kilometersatsen økt (med i kalkulatoren), men for noen vil også den nedre grensen være senket ganske kraftig - fra 23 900 til 14 000 kroner, som altså vil utgjøre inntil 2200 kroner årlig i skattelette (ikke med i kalkulatoren). Det gjelder imidlertid bare for folk som bor i kommuner i sentralitetsklasse 4-6, altså som anses som ikke-sentrale kommuner. Hvilken sentralitetsklasse kommunen du bor i, finner du i Vedlegg A i dette dokumentet fra SSB (søk gjerne etter kommunen du bor i).

En annen endring Solberg-regjeringen foreslår, er et nytt jobbfradrag for unge under 30 år, som kan gi inntil 5170 kroner i skattelette. Vi skrev om dette fradraget tidligere denne uka, men forslaget har blitt møtt med en del motbør i høringen, så det spørs om dette er noe den nye regjeringen vil videreføre. Om du er under 30 får du ikke regnet inn denne fordelen i kalkulatoren.

Om kalkulatoren

Skattekalkulatoren er myntet på alminnelige lønnsmottakere, og er ikke egnet for trygdede, pensjonister eller selvstendig næringsdrivende.

I tillegg til å fylle ut informasjon om lønn, formue og renteugifter, kan du blant annet legge inn firmabilbeskatning, fradrag for pass av barn, pensjonssparing og fagforeningskontigent.

Utregningene kjøres lokalt i din nettleser, og ingen data sendes hverken til Dinside eller andre.

Regn ut her - slik blir din skatt i 2022:

Skatte­kalkulator 2022

Forklaring på de forskjellige punktene i kalkulatoren finner du ved å klikke på spørsmålstegnene.

Resultatet ser du i bunnen av kalkulatoren.

Regn ut her - slik blir din skatt i 2022:

Finn ut i vår oppdaterte skattekalkulator! Skattekalkulatoren er myntet på alminnelige lønnsmottakere, og er ikke egnet for trygdede, pensjonister eller selvstendig næringsdrivende. I tillegg til å fylle ut informasjon om lønn, formue og renteugifter, kan du blant annet legge inn firmabilbeskatning, fradrag for pass av barn, pensjonssparing og fagforeningskontigent. Utregningene kjøres lokalt i din nettleser, og ingen data sendes hverken til Dinside eller andre.

Beregningene er laget etter beste evne, men kan inneholde feil. Økonomiske beslutninger bør bygge også på andre kilder. Kalkulatoren er skrevet i Javascript. Ved feil, send en mail til DinSide.

kr
Bruttolønn

Brutto lønn er lønn før skatt. Kapitalinntekter, utbytte eller salgsgevinster fra verdipapirer etc. skal ikke føres opp her.

kr
Inntekt av firmabil

Her fører du inntektstillegget dersom du har firmabil.

kr
Mottatte renter, aksjeutbytte, salgsgevinster

Her fører du summen av kapitalinntekter i år. Her inngår renter av innskudd, utbytte på aksjer og salgsgevinster ved aksjer. Også salgsgevinster på eiendom der du ikke selv oppfylte botiden for skattefri gevinst bør med her.

kr
Formue minus gjeld

Her fører du opp verdien av alt du eier, minus all gjeld du har. Husk hytter, kjøretøyer, båter, innbo etc.

km
Reisevei til arbeidsstedet

Det trekkes fra et beløp pr. kilometer i nettoinntekten din for reiser frem og tilbake til jobben. Det forutsettes heldagsjobb, med 230 dagers arbeidsår. Utgiftene må overskride et visst beløp . Oppdatert utregning på fradrag og beløpsgrense ser du nederst i kalkulatoren.

kr
Renter/kapitalkostnader

Før opp hvor mye du betaler i renter/kapitalkostnader i året. Dette får du fradrag på i skatteoppgjøret.

kr
Boligsparing for ungdom

Ungdom under 34 år kan årlig spare opptil et visst beløp i BSU-ordningen og ut ifra det få et fradrag direkte i skatten. Oppdatert utregning på fradrag og beløpsgrense ser du nederst i kalkulatoren.

kr
Fagforeningskontingent

Du kan trekke fra deler av fagforeningskontingenten i alminnelig inntekt. Før opp hvor mye du betaler i årlig kontigent.

kr
Premie for egen pensjonsforsikring og individuelle pensjonsavtaler (IPA)

I forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett 2017 ble det innført en ny ordning for skattefavorisert individuell sparing til pensjon. Maksimalt fradragsbeløp i den nye ordningen er 40 000 kroner. Den gamle IPS-ordningen ble videreført med 15 000 kroner i maksimalt fradrag (samordnes med innskudd i den nye ordningen slik at samlet fradrag ikke kan overstige 40 000 kroner) for de som allerede sparte i ordningen.

Forsørgerbyrde

Forsørger du barn, vil du kunne ha krav på å trekke fra dokumenterte utgifter til barnepass. Kalkulatoren foretar en forenklet beregning - enten får du fullt fradrag eller ingengting.

Hvem får fradraget for pass av barn?

Man får fradrag for dokumenterte utgifter til pass av barn. Har du små barn, går kalkulatoren ut fra at slik dokumentasjon - for eksempel kvitteringer for betalt barnehage - forefinnes. Fradraget gjøres i inntekten til den av ektefellene som tjener mest, og du svarer ja her om dette er deg, eller om du er enslig forsørger. Oppdatert utregning på fradrag ser du nederst i kalkulatoren.

Enslig forsørger

Enslige forsørgere ble tidligere lignet i skatteklasse 2, men fra 2013 ble dette endret slik at enslige forsørgere lignes i skatteklasse 1 med et eget særskilt fradrag for enslige forsørgere. Oppdatert utregning på fradrag ser du nederst i kalkulatoren.

Delt bosted

Dersom du er enslig forsørger og har avtalt delt bosted med den andre forelderen, blir det særskilte fradraget fordelt på partene 50/50. Oppdatert utregning på fordelingen ser du nederst i kalkulatoren.

Dette fremkommer slik:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer