Statsbudsjettet 2022

Vil endre tax free-kvoten

Regjeringen foreslår å reversere endring fra 2014.

IKKE BYTTE: Regjeringen foreslår å kutte ordningen med å bytte ut den avgiftsfrie kvoten med tobakk med vin eller øl. Foto: Kristin Størdal
IKKE BYTTE: Regjeringen foreslår å kutte ordningen med å bytte ut den avgiftsfrie kvoten med tobakk med vin eller øl. Foto: Kristin Størdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Støre-regjeringen legger i dag frem sitt tilleggsnummer til statsbudsjettet 2022. Ett av forslagene er å endre tax free-ordningen.

– Regjeringen foreslår å reversere endringen i de avgiftsfrie kvotene som ble gjennomført i 2014, slik at man ikke lenger kan veksle inn kvoten for tobakksvarer i vin eller øl. Stortinget har bedt regjeringen om å vurdere dette, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i en pressemelding.

I juli 2014 ble den avgiftsfrie kvoten endret slik at at reisende kan bytte ut kvoten for tobakksvarer med 1,5 liter vin eller øl med mellom 2,5 og 22 prosent alkoholinnhold.

I pressemeldingen forklarer regjeringen at den nåværende ordningen omfatter både tax free-kvoten, det vil si varer som er kjøpt avgiftsfritt på fly, flyplasser og ferger, og kvoten for avgiftsfri innførsel etter handel i utlandet.

Det vil den nye regjeringen nå endre på, slik at reisende ikke lenger kan bytte den avgiftsfrie kvoten for tobakksvarer med 1,5 liter avgiftsfri vin eller øl.

Dette vil ifølge Finansdepartementet gi inntekter på om lag 110 millioner kroner i 2022.

Samtidig foreslår regjeringen å øke avgiftene på alle typer alkohol med mellom 1,2 og 1,4 prosent, som er i tråd med Solberg-regjeringens forslag i oktober.

– Bør redusere tobakkvotene

Kreftforeningen er positive til at tobakk blir dyrere.

– At tobakk blir dyrere, bidrar til at unge holder seg unna. Derfor er det utrolig bra at regjeringen lytter til Kreftforeningen og ser verdien av høye tobakksavgifter, sier Ingrid Stenstadvold Ross, generalsekretær i Kreftforeningen, i en uttalelse.

Hun legger til:

– Det er fornuftig at regjeringen reduserer alkoholkvotene. Men hvis de virkelig vil gjøre noe med grensehandelen, bør de gjøre det samme for tobakk. Det bør ikke være lov å ta med mer enn én boks snus og én røykpakke over grensen. Det vil gjøre det mindre attraktivt å reise til Sverige for å handle, som vil tjene både folkehelsen og norske arbeidsplasser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer