Vil fjerne avdragsfrie lån

Et flertall i de danske opposisjonspartiene ønsker å fjerne muligheten for avdragsfrie lån for enkelte grupper. Kan det gå like langt her til lands?

Publisert
Sist oppdatert

Tisser i buksene?

Lån med avdragsfrihet i en gitt periode har blitt veldig populært de siste årene. Det er nok ikke uten grunn, for boligprisene bare stiger og stiger, og for å komme inn på det hete boligmarkedet, velger mange å låne uten å betale avdrag de første årene.

Tidligere i vår skrev DinSide Økonomi om resultatene fra årets Boliglånsundersøkelse. Ifølge denne undersøkelsen markedsfører bankene i større grad enn tidligere lån med lang løpetid, samtidig som også lån med avdragsfrihet er blitt mer tilgjengelig. For eksempel viser undersøkelsen at omtrent hvert åttende lån blir gitt med avdragsfrihet. Denne er i snitt 4-5 år, men det tilbys også lån som er avdragsfrie i hele lånets løpetid (vanligvis 20 år).

Dette betyr med andre ord at 12,5 prosent av lånene i Norge er avdragsfrie, ett tall som med stor sannsynlighet kommer til å øke. For eksempel har hele 32 prosent av danske låntakere avdragsfrie lån. At det også her i landet kan skje en ytterligere økning i denne typen lån, er med andre ord nok ikke helt urealistisk.

Blir nervøs

Det er dette fenomenet den danske opposisjonen ønsker å kvitte seg med. De mener nemlig at avdragsfrie lån er svært dårlig nytt for unge som kjøper bolig for første gang.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer