Vil fjerne avdragsfrie lån

Et flertall i de danske opposisjonspartiene ønsker å fjerne muligheten for avdragsfrie lån for enkelte grupper. Kan det gå like langt her til lands?

Publisert
Sist oppdatert


Tisser i buksene?

Lån med avdragsfrihet i en gitt periode har blitt veldig populært de siste årene. Det er nok ikke uten grunn, for boligprisene bare stiger og stiger, og for å komme inn på det hete boligmarkedet, velger mange å låne uten å betale avdrag de første årene.

Tidligere i vår skrev DinSide Økonomi om resultatene fra årets Boliglånsundersøkelse. Ifølge denne undersøkelsen markedsfører bankene i større grad enn tidligere lån med lang løpetid, samtidig som også lån med avdragsfrihet er blitt mer tilgjengelig. For eksempel viser undersøkelsen at omtrent hvert åttende lån blir gitt med avdragsfrihet. Denne er i snitt 4-5 år, men det tilbys også lån som er avdragsfrie i hele lånets løpetid (vanligvis 20 år).

Redd renten?
Redd renten? Vis mer


Dette betyr med andre ord at 12,5 prosent av lånene i Norge er avdragsfrie, ett tall som med stor sannsynlighet kommer til å øke. For eksempel har hele 32 prosent av danske låntakere avdragsfrie lån. At det også her i landet kan skje en ytterligere økning i denne typen lån, er med andre ord nok ikke helt urealistisk.

Blir nervøs

Det er dette fenomenet den danske opposisjonen ønsker å kvitte seg med. De mener nemlig at avdragsfrie lån er svært dårlig nytt for unge som kjøper bolig for første gang.

Avdragsfrie lån

Har du avdragsfrihet på ditt boliglån? (Avsluttet)
Nei(59%) 583
Ja(41%) 404
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Jeg er nervøs for at mange førstegangskjøpere etablerer seg i en bolig de ikke har råd til å bli sittende i dersom renten går opp. Vi foreslår at boligeiere ikke skal kunne få avdragsfrie lån de første to eller tre årene etter at de etablerer seg på lånemarkedet, sier finansordfører i Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl til danske Børsen.

Både SF (Socialistisk Folkeparti), Enhetslisten, De Radikale og til dels Socialdemokratiet, er parate til å støtte forslaget fra Dansk Folkeparti. Dermed tegner det seg en mulighet for at det faktisk er et flertall utenom regjeringen som ønsker en innstramming i muligheten for avdragsfrie lån.

Men den liberale og borgerlige delen av dansk politikk (de som har regjeringsmakten, Venstre og Konservative, red. anm.), vil imidlertid ikke være med på slike innskrenkninger.

- Lånemarkedet ville bli langt mer komplisert. Det vil ikke komme boligeierne til gode. Derfor skal vi bevare et enkelt og fleksibelt lånemarked, og så må den enkelte familien sørge for å få rådgivning nok, slik at deres lån passer til deres økonomiske situasjon, sier finansordfører i Venstre, Peter Christensen til Børsen.

Bankene sjekkes

Kredittilsynsdirektør Bjørn Skogstad Aamo, er foreløpig noe tilbakeholdende i forhold til regulering i det norske markedet.

- Vi er litt varsomme med å foreslå reguleringstiltak på dette området. I første rekke er det de som tar opp lån og bankene som må vurdere hva slags evne de har til å betjene et lån. Dessuten vil det være perioder hvor avdragsfrie lån kan være forsvarlig, så jeg er skeptisk til et slikt forbud, sier Skogstad Aamo.

Hva mener du?

Bør muligheten for avdragsfrie lån innskrenkes i Norge? (Avsluttet)
Nei(66%) 338
Ja(28%) 146
Vet ikke(6%) 32
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Man kan imidlertid ikke ta for gitt at muligheten for avdragsfrihet vil vare evig.

- Vi følger med i bankenes lånegivning, og kunne ønske at de hadde vært noe mer forsiktige. Hvis vi ser en negativ utvikling i den forstand at man får mer 100 prosent- finansiering uten avdrag, må vi vurdere dette på nytt, avslutter han.

Nytt i Norge

- Dette emnet har ennå ikke vært debattert i det politiske miljøet i Norge. Men det er klart at vi ser med bekymring på låneveksten, og at flere og flere låner mer enn 100 prosent av boligens verdi. I tillegg er det bekymringsverdig at en rekke boligprosjekter selges med avdragsfrihet de første årene, slik at de ser billigere ut, sier finansrådgiver for Senterpartiet, Ole Morten Geving.

Finanspolitisk ordfører i SV, Heikki Holmås, er langt på vei enig:

- Det som hovedsakelig har vært diskutert i Norge, er markedsføringen av lån med avdragsfrihet. Problemet oppstår jo når renten eventuelt går opp, eller folk skal begynne å betale avdrag. Jeg utelukker selvsagt ikke at slike lån kan være en fordel for noen, men for langt de fleste vil det utgjøre en risiko, sier Heikki Holmås.

- Vi har enda ikke drøftet restriksjoner på slike lån i Norge, men det er absolutt viktig å følge endringene og utviklingen i Danmark. Kommer man opp med gode reguleringer der, vil vi også kunne se det an i Norge, avslutter den finanspolitiske ordføreren for SV.

Vil ha frihet

Hos Forbrukerrådet vil man gjerne beholde friheten.

- Vi anbefaler selvsagt at man skal betale ned på lånene sine, men ser også at avdragsfriheten gir spesielt ungdommer som skal etablere seg en god likviditetsmulighet. Fleksibiliteten kan være bra, spesielt dersom alternativet er dyrere forbrukslån, sier Anne Nesheim, rådgiver i Forbrukerrådet.

Forbrukerrådets offisielle holdning er dermed at det ville være feil å regulere dette markedet.

- Vi ville være negative til at slike lån skulle forbys. For prinsipielt er valgfrihet et gode. Man bør heller informere, slik at folk selv kan ta et korrekt valg. Jeg vil tro at det ville være et større samfunnsmessig problem dersom lånene ble forbudt, for dermed ville mange tvinges over på dyrere alternativer, avslutter Nesheim.

Lite populært

Norges neststørste bank hadde ikke sett positivt på et eventuelt forbud mot avdragsfrie lån her til lands.

- Vi tilbyr førstehjemslån innen 100 prosent, men gir først avdragsfrihet når man har kommet seg under 75 prosents-grensen, forteller informasjonsrådgiver i Nordea, Rune Kibsgaard Sjøhelle.

- Et direkte forbud hadde vi ikke syntes om, det hadde ikke vært positivt. Så lenge produktet tilbys de med rimelig kredittverdighet, synes vi at det skal være tilgjengelig, avslutter Sjøhelle.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer