Forsørgertillegg

Vil fjerne ekstrastøtte til gamle menn med unge koner

Flere pensjonister mottar forsørgertillegg som ofte går til utlandet, nærmere bestemt til yngre koner og deres barn i Thailand og på Filippinene.

PENGER OVER GRENSA: En tredjedel av forsørgertilleggsutbetalingene havner i utlandet, hovedsakelig i Thailand og på Filippinene, ifølge Arbeids- og sosialdepartementet. Nesten alle mottakerne av tillegget er menn, som sender pengene til sine unge, utenlandske koner. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix.
PENGER OVER GRENSA: En tredjedel av forsørgertilleggsutbetalingene havner i utlandet, hovedsakelig i Thailand og på Filippinene, ifølge Arbeids- og sosialdepartementet. Nesten alle mottakerne av tillegget er menn, som sender pengene til sine unge, utenlandske koner. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Blant ekstremtilfellene er en 73 år gammel pensjonist som får 30.000 kroner for ti barn. Den eldste mottakeren av forsørgertillegg er 90 år, og det er en annen pensjonist som får forsørgertillegg for ei kone på 25 år, sier arbeidsminister Anniken Hauglie til Dagens Næringsliv (krever abonnement).

Hun presiserer likevel at disse tilfellene ikke er representative.

Ifølge ministeren er det rundt 2000 mannlige pensjonister som mottar forsørgertillegg for koner, og rundt 500 som mottar barnetillegg for ett eller flere barn.

33 millioner til unge, asiatiske koner

Det behovsprøvde forsørgertillegget koster staten rundt 100 millioner kroner årlig. En tredjedel av utbetalingene, altså rundt 33 millioner kroner havner i utlandet. De største mottakerlandene er Thailand og Filippinene, ifølge Arbeids- og sosialdepartementet.

Nær 100 prosent av forsørgertilleggsmottakerne er menn, som gjerne sender pengene til sine yngre koner i ovennevnte asiatiske land.

Hva er forsørgertillegg?

Forsørgertillegg omfatter barne- og ektefelletillegg. Alderspensjonister som har fylt 67 år som forsørger ektefelle og/eller barn under 18 år kan få behovsprøvd barne- og ektefelletillegg. Det kan gis barnetillegg til uføretrygdede som forsørger barn, men uføretrygdede kan ikke innvilges ektefelletillegg.

Kilde: Nav

Vil fjerne forsørgertillegget

Nå vil Hauglie fjerne støtteordningen med forsørgertillegg. Arbeidsministeren åpner imidlertid for en gradvis utfasing frem mot 2027, av hensyn til pensjonistene med de eldste ektefellene det utbetales forsørgertillegg for.

Forslaget sendes på høring tirsdag som ett av flere tiltak i en sparepakke for å kutte pensjonskostnader.

STRUPER STØTTE: Arbeidsminister Anniken Hauglie fra Høyre vil fase ut forsørgertillegget. Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix.
STRUPER STØTTE: Arbeidsminister Anniken Hauglie fra Høyre vil fase ut forsørgertillegget. Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix. Vis mer

- Avleggs

- Det å få forsørgertillegg for kvinner i yrkesaktiv alder, mener jeg er ganske avleggs. Dette er en ordning som rett og slett har overlevd seg selv, sier Hauglie.

Hele 80 prosent av de forsørgede kvinnene bor enten i utlandet eller har flyttet fra utlandet til Norge. Hauglie vil ikke kommentere nærmere hvor ektefellene som medfører statsstøtte kommer fra, foruten at de største mottakerlandene er Thailand og Filippinene.

Det er ektefeller og dessuten barn opptil 18 år som utløser støtte.

Vil øke forskjellene

Jan Davidsen, leder av Pensjonistforbundet mener at arbeids- og sosialdepartementets forslag rammer barn hvor forsørgeren allerede har en lavere inntekt som alderspensjonist.

- Vi frykter at forslaget kan lede til økt barnefattigdom, sier Davidsen i en pressemelding.

Regjeringen anslår at de skal spare i gjennomsnitt 32 millioner i året frem til 2056 ved å kutte ektefelle- og barnetillegg. I «statsbudsjett-sammenheng» er dette beskjedne beløp, men for den enkelte pensjonist kan det utgjøre en vesentlig forskjell, mener Pensjonistforbundet:

For personer som forsørger både ektefelle og barn, utgjør tillegget i gjennomsnitt 6700 kroner per måned. Når regjeringen vil kutte i inntekten til forsørgere og uføre med lav inntekt, bidrar de til å øke de økonomiske forskjellene og rammer dem som har minst.

- At regjeringen ønsker å gjennomføre slike kutt for sårbare grupper, samtidig som oljefondet nærmer seg 10.000 milliarder kroner, er uforståelig, sier Davidsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer