Forsørgertillegg

Vil fjerne ekstrastøtte til gamle menn med unge koner

Flere pensjonister mottar forsørgertillegg som ofte går til utlandet, nærmere bestemt til yngre koner og deres barn i Thailand og på Filippinene.

PENGER OVER GRENSA: En tredjedel av forsørgertilleggsutbetalingene havner i utlandet, hovedsakelig i Thailand og på Filippinene, ifølge Arbeids- og sosialdepartementet. Nesten alle mottakerne av tillegget er menn, som sender pengene til sine unge, utenlandske koner. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix.
PENGER OVER GRENSA: En tredjedel av forsørgertilleggsutbetalingene havner i utlandet, hovedsakelig i Thailand og på Filippinene, ifølge Arbeids- og sosialdepartementet. Nesten alle mottakerne av tillegget er menn, som sender pengene til sine unge, utenlandske koner. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Blant ekstremtilfellene er en 73 år gammel pensjonist som får 30.000 kroner for ti barn. Den eldste mottakeren av forsørgertillegg er 90 år, og det er en annen pensjonist som får forsørgertillegg for ei kone på 25 år, sier arbeidsminister Anniken Hauglie til Dagens Næringsliv (krever abonnement).

Hun presiserer likevel at disse tilfellene ikke er representative.

Ifølge ministeren er det rundt 2000 mannlige pensjonister som mottar forsørgertillegg for koner, og rundt 500 som mottar barnetillegg for ett eller flere barn.

33 millioner til unge, asiatiske koner

Det behovsprøvde forsørgertillegget koster staten rundt 100 millioner kroner årlig. En tredjedel av utbetalingene, altså rundt 33 millioner kroner havner i utlandet. De største mottakerlandene er Thailand og Filippinene, ifølge Arbeids- og sosialdepartementet.

Nær 100 prosent av forsørgertilleggsmottakerne er menn, som gjerne sender pengene til sine yngre koner i ovennevnte asiatiske land.

Vil fjerne forsørgertillegget

Nå vil Hauglie fjerne støtteordningen med forsørgertillegg. Arbeidsministeren åpner imidlertid for en gradvis utfasing frem mot 2027, av hensyn til pensjonistene med de eldste ektefellene det utbetales forsørgertillegg for.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer