350-kronersgrensen

Vil fjerne momsgrensen allerede fra 1. august

Virke støtter opposisjonen og vil fjerne 350-kronersgrensen før 2020.

FJERNE GRENSE: Det er bred enighet på Stortinget om at 350-kronersgrensen skal fjernes, og i statsbudsjettet for 2019 bestemte regjeringen at grensen skal fjernes fra 1. januar 2020, men Virke og stortingsflertallet vil ha den fjernet allerede fra august i år. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
FJERNE GRENSE: Det er bred enighet på Stortinget om at 350-kronersgrensen skal fjernes, og i statsbudsjettet for 2019 bestemte regjeringen at grensen skal fjernes fra 1. januar 2020, men Virke og stortingsflertallet vil ha den fjernet allerede fra august i år. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I statsbudsjettet for 2019 bestemte regjeringen at 350-kronersgrensen skal fjernes fra 1. januar 2020, men både flertallet på Stortinget og handelsorganisasjonen Virke vil at momsgrensen skal fjernes tidligere, nærmere bestemt allerede 1. august i år.

Administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke påpeket at 2019 er et krevende omstillingsår for handelsnæringen.

- Den urettferdige konkurransen mot utenlandske nettbutikker, der norske forbrukere kan handle uten å betale merverdiavgift (mva) for varer til verdi under 350 kroner, gjør omstillingen vanskeligere og bidrar til flere konkurser, sier Kristensen til Dinside.no.

Virke ber derfor regjeringen om å fremskynde fjerningen av 350-kronersgrensen med fem måneder.

Et skjebneår for norsk handelsnæring

Det er unødvendig å fortsette med den avgiftsfrie grensen helt til 2020, ifølge Virke. I mellomtiden selger nemlig utenlandske nettbutikker avgiftsfrie varer til norske forbrukere som aldri før.

- Vi regner med at mellom 10 og 15 millioner småpakker går fra bare kinesiske nettbutikker til norske forbrukere i år, sier Kristensen.

Det viktigste er å få de store nettplattformene, særlig i Kina, til å mva-registrere seg i Norge, og sørge for at de selger sine varer til norske forbrukere med merverdiavgift, slik norske butikker gjør, ifølge Kristensen. Norsk handel er helt avhengig av å konkurrere på like vilkår for å klare å omstille seg og holde på arbeidsplassene, og 2019 er et skjebneår for mange sysselsatte i handelsnæringen.

- Vi appellerer til regjeringen om samle et bredt flertall for å sikre handelsnæringen like vilkår gjennom å fjerne grensen fra 1.august, sier Virke-sjefen.

Bryggeriforeningen støtter Virke

Bryggeri- og drikkevareforeningen støtter kravet fra stortingsflertallet og Virke. I dag gis det avgiftsfritak for kjøp fra utlandet, samtidig som sukkeravgiften økes i Norge. Det rammer drikkevarebransjen i Norge ettersom konkurransen ikke blir rettferdig, ifølge dem.

- Dagens politikk sluser arbeidsplasser, investeringer og avgiftsinntekter ut av landet. Fritaket er heller ikke bra for folkehelsen, for folk hamstrer og kjøper større kvanta når de bestiller brus på nett enn når de plukker med seg en flaske på butikken, sier direktør Erlend Vagnild Fuglum til Dinside.no.

Avhengig av smidig overgang

Statssekretær Jørgen Næsje (FrP) i Finansdepartementet forklarer at momsgrensen er satt av hensyn til forbrukerne. I dag er grensen på 350 kroner, økt fra 200 kroner under denne regjeringen.

- Uten denne grensen må forbrukerne betale gebyr i størrelsesorden 160 kroner til fraktselskapet for at de skal beregne merverdiavgift på varen. Gebyret er langt høyere enn merverdiavgiften som skal betales og gjør varen uforholdsmessig dyr, sier Næsje til Dinside.no.

En omlegging til merverdiavgift fra første krone ved privatimport krever betydelige systemomlegginger, blant annet hos fraktselskapene, fortsetter Næsje.

- Vi er avhengige at en slik overgang kan skje så smidig som mulig, både av hensyn til forbrukerne og de som skal håndtere vareflyten over grensen. Disse hensynene tilsier både forutsigbarhet og at de får nødvendig tid til å omstille seg, sier statssekretæren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer