Vil forby boksing

Nederlandske forskere ser nå mot Norge og krever strengere regler eller totalforbud mot profesjonell boksing. Risikoen for hodeskader er rett og slett for stor.

Publisert
Sist oppdatert

Det er det nederlandske helsedepartementet som nå går ut med en advarsel om konsekvensene av boksing. De mener risikoen for alvorlige hodeskader i sporten er så stor at boksing burde bli forbudt eller få et langt strengere regelverk.

Sammenlikner med fotball
Anbefalingen er kommet etter en sammenliknende undersøkelse om hodeskader i fotball og boksing. Undersøkelsen er bekrevet i denne ukens utgave av British Medical Journal.

- De kroniske helseskadene som profesjonelle boksere pådrar seg er svært alvorlige. Det gir grunn til å gripe inn ovenfor den enkeltes frihet til å utøve sporten, skrives det i rapporten som også viser til at Norge har hatt et totalforbud mot profesjonell boksing siden 1981.

Ender i hjernerystelse
De nederlandske forskerne viser til at kroniske hjerneskader er påvist hos 40 - 80% av de som driver med profesjonell boksing. Men amatørboksingen med bedre bekyttelse er heller ikke risikofri. Hver åttende boksekamp i amatørklassen ender med en hjernerystelse.

Til sammenlikning risikerer bare hver annen profesjonelle forballspiller å oppleve hjernerystelse en gang i løpet av hele karrieren.

Hukommelsestester
Det nederlandske helsedepartementet anbefaler at enkle tester av hukommelse under kampen kan avdekke tidlige hjerneskader. Slik kan man bedre avgjøre om bokserne kan få fortsette kampen etter å ha fått en smell mot hodet.

I tillegg mener departementet at profesjonelle boksere bør gå gjennom en grundig nevropsykologisk test hvert år. En utøver bør som blir slått bevisstløs bør gjennomgå omfattende tester før han for bokse igjen. Og forskerne mener klart at boksing ikke er en sport som egner seg for noen under 16 år.

Mozon 24.11.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer