Vil forby smør

Forslaget fra hjertelegen er radikalt.

Det anbefales at kostens totale fettinnhold bør bidra med 25-35 energiprosent. Innholdet av mettet fett bør begrenses til under 10 energiprosent. Fotomontasje. Foto: Colourbox.com
Det anbefales at kostens totale fettinnhold bør bidra med 25-35 energiprosent. Innholdet av mettet fett bør begrenses til under 10 energiprosent. Fotomontasje. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2004 ble røykeforbudet innført i det offentlige rom i Norge. Hovedårsaken til at røykeforbudet ble innført var at man ville forhindre passiv røyking som forårsaker mange dødsfall verden over. Ekspertene mener det er en klar sammenheng mellom passiv røyking og lungekreft og hjertesykdom.

Les også: Passiv røyking tar liv

Nå vil en britisk ekspert forhindre hjertesykdom på en annen måte, og det er ved å forby smør, ifølge Telegraph. Dr. Shyam Kolvekar er en av Storbritannias fremste kardiologer. Han møter unge pasienter helt ned i 30-årene som må ha by-pass operasjon av hjertet. Ved bypass-operasjon opereres det inn nye blodårer som leder blodet forbi forsnevrede eller tilstoppede årer i hjertet, slik at hjertet får nok oksygen.

Norsk ekspert synes forslaget er et sterkt virkemiddel. Les mer lengre ned.

Her er fettet du bør få i deg

For mye mettet fett

Årsaken til at så mange unge får hjertetrøbbel er fordi de har et kosthold som inneholder for mye mettet fett (les mer om hva mettet fett er i tabellen lenger ned). Britiske undersøkelser viser at ni av ti barn, 88 prosent av menn og 83 prosent av kvinner spiser for mye mettet fett.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.