Vil forby videresalg av gjeld

Kreditor bør få større ansvar når folk ikke klarer å betale gjelda, mener Sosialistisk Venstreparti.

Publisert
Sist oppdatert

Partiets stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) trommet mandag sammen til et møte med representanter fra berørte departementet og rødgrønne partikamerater for å diskutere problemene mange låntakere kommer opp i når de låner mer enn de kan tilbakebetale.

- Vi må få en helhetlig gjennomgang av problemene mange kommer opp i. Ordninger som hindrer at folk får større gjeld enn de kan mestre, er en viktig stolpe i fattigdomspolitikken. Forbrukskarusellen er fristende for mange, men den kan ødelegge livet for dem som ikke passer på, sier Andersen til NTB.

Problemer med å betale regningene? Se hva du kan gjøre.

Må ta ansvar

Karin Andersen ønsker at de som gir lån må ta større ansvar for sine handlinger. Blant annet vil hun se på dagens regler for inkasso.

- Noe vi bør se nærmere på er at staten og andre tjener på folks gjeld ved kostnadene knyttet til inkasso, sier hun.

Hun mener også at videresalg av gjeld burde vært forbudt, og er ikke fremmed for tanken om begrensninger i den måten lånetilbud blir markedsført på.

Les også: Andersen: Jeg har aldri brukt kredittkort

Frykter at flere får problemer

Andersen sier det er viktig å komme fram til ordninger som hindrer at så mange kommer i gjeldsknipe som i dag, samtidig som man finner fram til ordninger som gjør at folk klarer å gjøre opp for seg.

Karin Andersen, som leder Stortingets arbeids- og sosialkomité, frykter at stadig flere vil få gjeldsproblemer. Hun tror mange har lånt penger ut fra et for lavt rentenivå og at dette i særlig grad vil ramme grupper som er sårbare fra før.

Sjekk om du kan få gjeldsordning med vår nye kalkulator

- Det er grunn til å stille spørsmål ved om bankene har gitt folk gode nok råd, eller om de bare forsøker «å kaste lån» etter folk, sier hun.

- Møtet viste at det foregår mye positivt i departementene og at det er stort engasjement for å hindre at flere får problemer. Vi skal ha et nytt møte i den andre uka av juni, sier Andersen.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer