Revidert nasjonalbudsjett

Vil forlenge «350-kronersgrensa»

Finansdepartementet ønsker at flere aktører skal registrere seg i VOEC-ordningen.

350-KRONERSGRENSA: Som en midlertidig ordning passerer varesendinger med en verdi under 350 kroner norgesgrensa som før. Foto: Shutterstock/NTB
350-KRONERSGRENSA: Som en midlertidig ordning passerer varesendinger med en verdi under 350 kroner norgesgrensa som før. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I statsbudsjettet 2019 ble det vedtatt å skrote momsgrensa på 350 kroner. Tidligere var det avgiftsfritak på varesendinger fra utlandet med en lavere verdi enn 350 kroner, men fra 1. januar 2020 startet avviklingen.

Først for næringsmidler, restriksjonsbelagte varer og varer som ilegges særavgifter og deretter for alle andre varer fra 1. april 2020.

I en overgangsperiode har varesendinger under 350 kroner blitt gitt et midlertidig deklareringsunntak, som betyr at de har passert grensa som tidligere, og nå foreslår regjeringen å forlenge dette unntaket.

– Ved avviklingen av 350-kronersgrensen ble det innført en overgangsordning blant annet for å lette vareflyten. Det midlertidige deklareringsunntaket for varer med verdi under 350 kroner forlenges inntil videre. Bestemmelsene om ansvarsbegrensning for tilbyderne fases ut fra 1. juli 2021, skriver Finansdepartementet i forslag til revidert nasjonalbudsjett 2021.

Regjeringen mener det er for tidlig å avvikle den midlertidige ordningen 1. juli i år, og ønsker å forlenge den ytterligere.

Gjelder ikke næringsmidler

Overfor Dinside presiserer Finansdepartementet at overgangsordningen ble gitt i forbindelse med siste del av avviklingen av 350-kronersgrensa 1. april i fjor.

- Det gjelder ikke næringsmidler, varer som krever særskilt tillatelse for innførsel (restriksjonsbelagte varer) og varer som ilegges særavgifter, skriver Helene Megaard, senior kommunikasjonsrådgiver i Finansdepartementet, i en e-post til Dinside.

- Det midlertidige deklarasjonsunntaket gjelder altså ikke for næringsmidler, restriksjonsbelagte varer og varer som ilegges særavgifter. For disse varene skal det leveres en tolldeklarasjon uavhengig av varens verdi, og avgifter og eventuell toll skal oppkreves som et ledd i tolldeklareringen av varen.

Finansdepartementet vil, i samarbeid med Skatteetaten og Tolletaten, jobbe videre for å få flere aktører til å registrere seg i VOEC-ordningen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer