Vil gi bort 8,5 milliarder

Stortingsrepresentant Lan Marie Berg (MDG) er ikke fornøyd med regjeringens strømstøtteordning. Olje- og energiminister Terje Aasland mener MDGs forslag er en «skivebom».

ØNSKER ENDRINGER: Lan Marie Berg (MDG) foreslår å gi det norske folket 8,5 milliarder kroner ekstra. Foto: Vidar Ruud / NTB
ØNSKER ENDRINGER: Lan Marie Berg (MDG) foreslår å gi det norske folket 8,5 milliarder kroner ekstra. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen innførte fra 1. september en strømstøtteordning som dekker 90 prosent av prisen over 70 øre per kWt, og som regnes ut fra snittprisen på strøm per måned for hvert område.

Stortingsrepresentant Lan Marie Berg (MDG) mener strømstøtten ikke er god nok.

- Etter mange måneder med strømkrise fungerer ikke regjeringens strømstøtte. Vi er misfornøyd med at regjeringens ordning ikke deler ut hele beløpet som de får fra grunnrenten på vannkraft, sier Berg til DinSide.

Hun fortsetter:

- Regjeringen får 8,5 milliarder mer fra grunnrenten på vannkraft enn de delte ut igjen i statsbudsjettet i strømstøtte. Vi i Miljøpartiet De Grønne ønsker å gi det norske folket 8,5 milliarder kroner mer i strømstøtte før jul. Det mener vi regjeringen allerede burde gjort.

STRØM: Mange kjenner på dyre strømpriser, men disse strømsparetipsene bør du holde deg unna. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks / Tryg Forsikring Vis mer

- Skuffet

Berg legger til at det er mange husholdninger i Norge som sliter og beløpet de vil dele ut ville gitt hver person 1900 kroner i tillegg til den eksisterende strømstøtten, mens en husstand på fire personer ville fått 7600 kroner.

- Det er veldig mange som sliter med høye utgifter. 400 000 husholdninger i Norge sliter med å få endene til å møtes, som er en dobling fra i fjor. Jeg er skuffet over at regjeringen og SV heller prioriterer å gi mest penger til de som bruker mest strøm, istedenfor å hjelpe de som nå står i valget mellom å varme opp husene sine eller kjøpe mat.

Stortingsrepresentanten forklarer at MDG ønsker en strømbonusordning, som hadde gjort at de som var gode til å spare energi fikk mye tilbake, mens de som hadde brukt mye strøm hadde fått det faste beløpet tilbake uansett.

- Den innebærer at man bruker det man får ekstra på grunnrenteskatten og deler det ut til alle innbyggere i de områdene som har hatt høyere strømpris i Norge. Man får dermed ikke et beløp basert på hvor mye man bruker, men istedenfor et fast beløp.

Svarer MDG

Olje- og energiminister Terje Aasland kommer med følgende svar på Bergs uttalelser:

- MDGs forslag er skivebom på hva som er riktig tiltak for å redusere konsekvensene av de høye strømprisene for husholdningene. Utsatte grupper rammes hardest av de høye strømprisene, og vi vet bostøtteordningen er viktig for de som har aller minst, skriver Aasland til DinSide.

Han fortsetter:

- For 2023 foreslår vi derfor å videreføre det midlertidige regelverket med økt inntektsgrense for bostøtte for første halvår 2023. Vi foreslår derfor å øke bostøtten med 1500 kroner ekstra per måned fra og med januar til og med april 2023. Dette bidrar til ytterligere hjelp til de som trenger det aller mest.

SVARER MDG: Olje- og energiminister Terje Aasland. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
SVARER MDG: Olje- og energiminister Terje Aasland. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer

Aasland mener at strømstøtteordningen regjeringen har innført er et viktig bidrag for å redusere husholdningenes belastning med høye strømpriser.

- Vi har foreslått å forlenge denne ordningen i statsbudsjettet for 2023. Den er anslått å koste 44,7 milliarder kroner for 2023.

Han legger til at det er mange lavinntektshusholdninger som har et høyt forbruk.

- Derfor får husholdningene i dag støtte til strømforbruk på opptil 500 kWh per måned. Flere lavinntektsfamilier vil rammes hardt dersom taket settes betydelig lavere. Ordningen fungerer i det store og hele godt. Stønaden har dempet de verste konsekvensene av de høye kraftprisene, samtidig som husholdningene har fortsatt å spare strøm.

Vil skape forutsigbarhet

MDG er ikke de eneste som ønsker at strømstøtten skal forbedres. Den siste tida har Huseiernes Landsforbund arbeidet med en rekke innspill etter at det ferske statsbudsjettet gjorde sitt inntog.

Et av innspillene går ut på at strømrefusjonsordningen reduseres og at prisen utover innslagspunktet fullt ut tilbakebetales til husholdningene fra staten.

- Gjennom å gi 100 prosent støtte og ikke 90 prosent over innslagspunktet, skapes den forutsigbarheten husholdningene nå trenger, skriver Huseiernes Landsforbund.

Kraftanalytiker: Tor Reier Lilleholt. Foto: NTB/Volue Insight
Kraftanalytiker: Tor Reier Lilleholt. Foto: NTB/Volue Insight Vis mer

Tor Reier Lilleholt, analysesjef i Volue Insight, har liten tro på at ønske til Huseiernes Landsforbund blir en realitet.

- Det er bare det samme som det tilbakevendende ønske om en fastpris på 50 øre/kr. Det har jeg ingen tro på blir en realitet, sier Lilleholt til DinSide.

Han fortsetter:

- Slik jeg leser signalene fra politikerne vil det nok heller vurderes om 90 % refusjon over 70 øre er for gunstig og at refusjonen vil gradvis reduseres gjennom sommeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer