Vil gi flere narkotika

De narkotiske stoffene amfetamin og ritalin brukes vanligvis i behandlingen av barn med ADHD. Nå vil helsemyndighetene lempe på reglene og gi flere tilgang til medisinene.

Publisert
Sist oppdatert

Siden 1997 har de narkotiske legemidlene også blitt skrevet ut til en kontrollert gruppe voksne med diagnosen ADHD.

Legene vet lite om langtidsvirkningene av medisinen. Men allikevel ønsker Sosial- og helsedirektoratet nå å lempe på regelverket for bruken.

Om direktoratet får det som de vil, skal det bli enklere for fastleger å skrive ut ritalin og amfetamin på vanlig resept.

Det skjer til tross for at et stort legemiddelselskap nå introduserer et nytt medikament mot ADHD som er helt uten narkotisk effekt.

- Vi har god dokumentasjon på korttidseffekter for noen pasienter, og vi tror det er mange voksne med ADHD som ikke har fått god nok behandling fram til nå. Derfor har vi ønsket å gjøre det enklere for legene å skrive ut disse medisinene, sier prosjektdirektør, Mari Trommald, i Sosial-og helsedirektoratet til helsemagasinet Puls.

Mange voksneADHD er en forkortelse for Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder som betyr at det er vanskelig å holde på oppmerksomheten og holde seg i ro.

Diagnosen forbindes ofte med hyperaktive barn, men ADHD kan også være et stort problem for mange voksne med forskjellige former for adferds- og konsentrasjonsvansker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer