Vil gi kvinner sexlyst

Markedet er fullt av midler som skal få orden på menns ereksjon. Nå er det kvinnenes tur.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Vi har ventet på en medisin for kvinner i lang tid.


Hittil finnes det ingen godkjente preparater i Norge som er spesielt beregnet på kvinner med nedsatt sexlyst. Nå forskes det imidlertid på flere preparater spesielt beregnet på kvinner.

Plasteret Intrinsa ble lansert blant annet i Frankrike og Sverige og ventes å komme på markedet her hjemme i løpet av 2008. Og nå er amerikanske forskere i ferd med å utvikle en testosterongele, LibiGel som skal fungere som et Viagra for kvinner.

Les også: Plaster gir kvinner sexlysten tilbake

- De farmasøytiske firmaene er fullstendig klar over at så mange som fire av ti kvinner har problemer med sex-lysten, sier androlog Ken Purvis ved Andrologisk senter i Oslo.

Tester nye preparater
Han har, i likhet med flere andre, brukt testosteron for å behandle kvinner med nedsatt sexlyst i mange år, men da med mannlige preparater som utgangspunkt.

- Vi har ventet på en medisin for kvinner i lang tid, forteller Purvis.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


Han er selv i gang med testing av to ulike preparater med nye virkestoffer for legemiddelfirmaet Pfizer. Det ene er beregnet på kvinner før overgangsalderen og det andre på kvinner etter overgangsalderen. I løpet av to-tre år vil kvinner ha fått sin egen sex-pille, tror Purvis.

Hva kan du om sex? Ta testen her:

Også legemiddelselskapet BioSantes som står bak LibiGel, er optimistisk. Den kliniske utprøvingen av preparatet har kommet langt, og selskapet har tro på at det etter hvert vil kunne tilby geleen til alle kvinner som sliter med sexlysten

- Mange kvinner har dette problemet, men uheldigvis har de stort sett blitt oversett av legemiddelfirmaene. Det er ikke rettferdig at kvinner ikke har noen medisiner, mens menn har mange, mener direktør i BioSantes, Stephen M. Simes, ifølge nyhetsbyrået AP.

Les også: Spis deg sexsulten

Tviler på supermiddel
Sexolog Elsa Almås tror et middel som LibiGel kan være til hjelp for enkelte kvinner. Hun har imidlertid liten tro på at det vil revolusjonere sexlivet til det norske folk.

- Det har vært gjort mange forsøk på å finne et supermiddel for redusert sexlyst hos kvinner. Problemet er at lystproblemer hos kvinner ofte kan skyldes mange faktorer. Det er sjelden at problemet er mangel på et stoff i kroppen som man kan tilføre, sier hun til DinSide Helse.

Steinar Madsen i Statens Legemiddelverk har betenkeligheter med å tilføre testosteron til kvinner som har nedsatt sexlyst.

- For det første kan testosteron gi bivirkninger hos kvinner, som økt hårvekst, kviser og muligens økt risiko for åreforkalkning. Deretter er det et spørsmål om hva som er årsaken til nedsatt seksuell lyst. Hvis det er psykiske årsaker, er det vel ikke så lurt å prøve behandling med medisiner, mener han.

Les også: Stress dreper lidenskapen

På tide i Norge
Lege og sexolog Kjell Olav Svendsen mener imidlertid det er prinsipielt viktig å få et preparat godkjent i Norge.

- Kunnskapen rundt testosterontilførsel hos kvinner er mangelfull og temaet er kontroversielt med tanke på både virkning og bivirkninger. Men de som trenger det mest, må få et tilbud. Og med en godkjenning følger også krav om utredning og oppfølging gjennom for eksempel blodprøver og måling av testosteronnivå, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer