Vil gi økonomien global vaktbikkje

Britenes statsminister vil koordinere overvåkning av verdensøkonomien.

Publisert
Sist oppdatert

Uroen i finansmarkedene viser at verden må oppdatere institusjonene som overvåker verdenshandelen, mener britenes statsminister Gordon Brown.

Børsuro: Krise for sparepengene?

- Jeg vil si at det verden trenger aller mest, er et tidlig varslingssystem slik at folk kan vite mer om risikoene og hvordan de kan forholde seg til dem, fortalte Brown til finanseliten på årsmøtet i Verdens økonomiske forum (WEF) fredag.

Blant mange økonomer og politikere er det en erkjennelse at den økonomiske uroen i kjølvannet av den såkalte subprime-kollapsen i fjor kunne ha blitt kraftig begrenset hvis man hadde hatt mer oppdaterte systemer for å følge med på stadig mer kompliserte låneprodukter i finansverdenen.

Vil gi IMF makt

Gordon Brown mener Det internasjonale pengefondet (IMF) må styrkes og få en mer sentral overvåkingsrolle i den globale handelen.

Han viser til at dagens sentrale globale institusjoner, som IMF, Verdensbanken og FN, ble opprettet på 1940-tallet og ikke er tilpasset dagens virkelighet. Samtidig mener Brown det er et paradoks at man først og fremst baserer seg på nasjonale kredittilsyn i en globalisert økonomi. Han advarer også mot å svare på finansuroen med større proteksjonisme.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer