Vil gi økonomien global vaktbikkje

Britenes statsminister vil koordinere overvåkning av verdensøkonomien.

Publisert
Sist oppdatert

Uroen i finansmarkedene viser at verden må oppdatere institusjonene som overvåker verdenshandelen, mener britenes statsminister Gordon Brown.

Børsuro: Krise for sparepengene?

- Jeg vil si at det verden trenger aller mest, er et tidlig varslingssystem slik at folk kan vite mer om risikoene og hvordan de kan forholde seg til dem, fortalte Brown til finanseliten på årsmøtet i Verdens økonomiske forum (WEF) fredag.

Det har vært børsuro i en rekke land i år. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.no
Det har vært børsuro i en rekke land i år. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.no Vis mer


Blant mange økonomer og politikere er det en erkjennelse at den økonomiske uroen i kjølvannet av den såkalte subprime-kollapsen i fjor kunne ha blitt kraftig begrenset hvis man hadde hatt mer oppdaterte systemer for å følge med på stadig mer kompliserte låneprodukter i finansverdenen.

Vil gi IMF makt

Gordon Brown mener Det internasjonale pengefondet (IMF) må styrkes og få en mer sentral overvåkingsrolle i den globale handelen.

Han viser til at dagens sentrale globale institusjoner, som IMF, Verdensbanken og FN, ble opprettet på 1940-tallet og ikke er tilpasset dagens virkelighet. Samtidig mener Brown det er et paradoks at man først og fremst baserer seg på nasjonale kredittilsyn i en globalisert økonomi. Han advarer også mot å svare på finansuroen med større proteksjonisme.

- Jeg tror det er en fare. Jeg ser det i deler av Europa hvor folk vil ty til proteksjonisme, sa Brown, en uttalelse mange ser som et spark til den franske presidenten Nicolas Sarkozy.

Planlegg din økonomi med DinSides Budsjett

- Lave skuldre

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) mener Browns tanker om IMF har mye for seg.

- Vi må ha nasjonal overvåking av markedene. At IMF så kan få en sterkere overordnet rolle, er bare fornuftig, sier Halvorsen.

Hun mener samtidig at den voldsomme pessimismen på vegne av verdensøkonomien blant mange av deltakerne på møtet i Davos, er overdrevet.

- Depresjonen har nok vært større hos analytikere enn hos investorer og politiske myndigheter. Der er stemningen mer avventende og skuldrene lave, sier Halvorsen.

Hun regner også med at mange, ikke minst i USA, vil ha problemer med en sterkere vaktbikkjerolle for IMF.

- Der står prinsippet om at markedet korrigerer seg selv veldig sterkt, sier Halvorsen.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer