Betale med kontanter

Vil gi større rett til å betale med kontanter

Et lovforslag om å gi forbrukerne større rett til å betale med kontanter, behandles av Stortinget torsdag.

KONTANT BETALING: Senterpartiet ønsker å sikre retten til kontant betaling i større grad enn i dag. Foto: NTB Scanpix
KONTANT BETALING: Senterpartiet ønsker å sikre retten til kontant betaling i større grad enn i dag. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oppdatert 14:45: Stortinget har forkastet representantforslaget om lovendringer i finansavtaleloven for å styrke kontantenes stilling. Kun Senterpartiet stemte for. Stortinget avventer andre gangs behandling.

Det var tidligere i høst at Senterpartiets Sigbjørn Gjelsvik, Geir Pollestad og Per Olaf Lundteigen fremmet et forslag om å styrke kontantenes stilling.

De foreslår en endring i finansavtaleloven for å styrke kontanter som tvungent betalingsmiddel hos mottaker.

Forslaget innebærer at en forbruker alltid skal ha rett til å betale kontant opptil grensen på 40.000 kroner som står i hvitvaskingsloven. Retten til å betale med kontanter skal gjelde alle betalingsmottakerens filialer, i salgsvogner, om bord på eller helt i nærheten av påstigningsstedet til transportmidler samt på andre tilsvarende steder.

Senterparti-politikernes forslag innebærer og at de som ikke tillater betaling med tvungne betalingsmidler, skal kunne straffes med bøter eller fengsel inntil tre måneder.

Ikke vedtatt i Finanskomiteen

Forbrukerrådets innspill til forslaget, som de publiserte på sine nettsider 24. september, er at forbrukere bør kunne velge betalingsmiddel selv:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer