Forsikring

Vil gjøre 70 % av skade­befaringene via video

Tryg tar grep for å redusere bilkjøringen og samtidig gi kundene raskere oppgjør. Men hvordan vi dette fungere i praksis, og hva med risikoen for forsikringssvindel?

REVOLUSJONERENDE: Slik beskriver forsikringsselskapet det at de nå vil innføre skadebefaring direkte via video. Foto: Shutterstock.
REVOLUSJONERENDE: Slik beskriver forsikringsselskapet det at de nå vil innføre skadebefaring direkte via video. Foto: Shutterstock. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Takstfolkene til Tryg Forsikring kjører årlig 250 000 kilometer til takst- og befaringsoppdrag.

Nå innfører forsikringsselskapet imidlertid skadebefaring «på direkten» via video for alle typer skader (dog med noen få unntak), noe som vil redusere bilkjøringen dramatisk, samtidig som kundene skal få raskere oppgjør.

Ikke alt blir digitalt

Ved å gjennomføre 70 prosent av befaringene digitalt, vil Tryg spare miljøet for vel 26,5 tonn karbondioksid-utslipp, tilsvarende 65 bilturer fra Lindesnes til Nordkapp, ifølge dem selv.

- Det som kan bli digitalt er først og fremst i skadesaker hvor skadeomfanget ikke er for stort, og hvor kunden synes det er greit å foreta befaring på denne måten, sier Torbjørn Brandeggen i Tryg til Dinside, og fortsetter:

- Digital befaring er frivillig, og i mange sammenhenger vil endelig skadetakst basere seg på en kombinasjon av videobefaring, bilder og telefonsamtaler, samt vår erfaring med lignende skader. Større og mer komplekse skadesaker vil nok i stor utstrekning fortsatt kreve fysiske befaringer.

Brandeggen understreker videre at foreløpig utgjør ikke video-befaringer et stort volum, men at de har en klar ambisjon om å øke antallet, først og fremst fordi det er tidsbesparende for dem, men også fordi kundene kan få raskere oppgjør.

- Om dette vil resultere i så store besparelser at det kan påvirke prisen kundene betaler for våre forsikringer, er for tidlig å si, sier han.

FORSIKRINGSTIÅRET: Dette er noe av det som har preget oss mellom 2010 og 2020, ifølge forsikringsselskapene. Video: NTB / NRK / Embla Hjort-Larsen. Foto: Rune M. Nesheim / Øystein Bergrud Fossum / NTB. Vis mer

- Revolusjon

- Dette er intet mindre enn en revolusjon i måten å løse skader på, sier takstsjef Lars Angell i Tryg, og fortsetter:

- Tidligere kunne vi bruke to arbeidsdager med transport til og fra på én jobb, mens nå får vi unnagjort to befaringer før lunsj. Alt blir mye mer effektivt, og kundene får gjort opp skadesaken i rekordfart.

Ta for eksempel hytteskader, der de tidligere kanskje måtte ta en lang kjøretur fram og tilbake for å besiktige skaden. Nå kan forsikringsselskapet tilpasse seg til når kunden ønsker å utføre befaringen på en langt mer fleksibel måte, ifølge Angell.

Hva med forsikringssvindel?

Stine Neverdal, kommunikasjonssjef for skadeforsikring og naturskade i Finans Norge, framholder at det er opp til selskapene selv hvordan de ønsker befaring og kundebehandling, gjerne også i dialog med kundene.

Effektivitet, raske og gode kundeoppgjør, kundeservice og utvikling, er noe forsikringsselskapene er svært opptatt av, ifølge henne.

Hva med forsikringssvindel - er risikoen for dette større når befaringene skjer digitalt?

- Mye av svindelavdekkingen er allerede digitalisert, og ofte er det ulike metoder som brukes til å avdekke forsikringssvindel, ikke bare fysiske befaringer, svarer Neverdal overfor Dinside.

Trygs erfaring hittil er at skadebefaring på video i mange sammenhenger gir dem et godt grunnlag for å taksere skaden, men her spiller selvsagt også erfaringen til som utfører befaringen og takseringen, en stor rolle.

- Når det gjelder fare for forsikringssvindel anser vi ikke at denne øker ved bruk av videobefaring. Vi har egne kontrollmekanismer for å avdekke avvik, uoverensstemmelser og eventuelle forsøk på forsikringssvindel, sier Brandeggen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer