Vil gjøre det enklere å studere mens man mottar dagpenger fra NAV

Det skal bli enklere å kombinere studier med arbeidsledighet.

ARBEIDSLEDIG? For å gjøre det enklere for arbeidsledige å opparbeide ny kompetanse, ønsker regjeringen å åpne for kombinasjonen av dagpenger og studier. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
ARBEIDSLEDIG? For å gjøre det enklere for arbeidsledige å opparbeide ny kompetanse, ønsker regjeringen å åpne for kombinasjonen av dagpenger og studier. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da regjeringen la fram revidert nasjonalbudsjett onsdag, var endringer av dagpengeordningen ett av punktene på lista.

Endringene innebærer at det kan bli enklere å kombinere arbeidsledighet med studier, uten å miste dagpengene.

Tidligere har det ikke vært mulig å ta utdanning og samtidig motta dagpenger, når man er blitt arbeidsledig, slik blant annet Dagbladet beskrev tidligere i år. Stian (25) som ble permittert fra jobben var i gang med deltidsstudier, og fikk dermed ikke dagpenger av NAV. Allerede da uttalte arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie at de ønsket å endre regelverket.

Dette blir endringene

Regjeringen skriver i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, at de ønsker å legge til rette for mer fleksibilitet, slik at arbeidssøkere får bedre muligheter til å omstille seg og kvalifisere seg for ledige jobber.

Dermed foreslår de nå flere regelverksendringer som skal gjøre det lettere å kombinere dagpenger med utdanning:

 • Regjeringen foreslår å avvikle ettårsbegrensningen for å motta dagpenger under opplæring i norsk og samfunnskunnskap.
 • Regjeringen foreslår at arbeidssøkeren kan motta dagpenger og gjennomføre utdanning, som på normert tid utgjør maksimalt tre måneder, uavhengig av om utdanningen varer lengre fordi den er delt inn i bolker eller fordi den tas på deltid.
 • Praksis endres slik at fare for fortrenging av annen virksomhet ikke lenger er et vilkår for å få dagpenger under etablering.
 • De skriver videre at forslaget til endringer anslagsvis gir 10 millioner kroner i økte utgifter til dagpenger i 2016 ved innføring fra 1. juli. Endelig vedtak tas i Stortinget i slutten av juni.

  Det er også verdt å merke seg at det allerede fra 1. mai ble innført flere endringer som nettopp omfatter muligheten til utdannelse samtidig som man mottar dagpenger, ifølge NAVs nettsider. Disse endringene ble foreslått av regjeringen tidligere i år som følge av situasjonen på
  arbeidsmarkedet.

  Flere dagpengeendringer

  I regjeringens stortingsproposisjon Tilleggsbevilgninger og omprioriteringer
  i statsbudsjettet 2016
  , kommer det også frem flere forslag til dagpengeendringer som berører permitterte arbeidstakere, og innvandrere som lærer seg norsk.

 • Regjeringen foreslår å utvide perioden arbeidsgivere fritas fra lønnsplikt under permittering og den tilsvarende dagpengeperioden permitterte kan få dagpenger, fra dagens 30 uker til i alt 49 uker i løpet av en 18 måneders periode.

  Regjeringen foreslår samtidig å innføre en ny, femdagers lønnspliktperiode for arbeidsgivere, som inntrer etter 30 uker.

  I en løpende permitteringsperiode på 52 uker, vil de permitterte da motta lønn under permittering i til sammen 15 dager (3 uker) og dagpenger i til sammen 49 uker i løpet av en 18 måneders periode.

 • Regjeringen foreslår å avvikle ettårsbegrensningen for å motta dagpenger under
  opplæring i norsk og samfunnskunnskap. De begrunner dette med at tilstrekkelig opplæring i norsk og samfunnskunnskap er viktig for at arbeidsledige innvandrere skal komme i varig arbeid.

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer