Da regjeringen la fram revidert nasjonalbudsjett onsdag, var endringer av dagpengeordningen ett av punktene på lista.
Endringene innebærer at det kan bli enklere å kombinere arbeidsledighet med studier, uten å miste dagpengene.
Tidligere har det ikke vært mulig å ta utdanning og samtidig motta dagpenger, når man er blitt arbeidsledig, slik blant annet Dagbladet beskrev tidligere i år. Stian (25) som ble permittert fra jobben var i gang med deltidsstudier, og fikk dermed ikke dagpenger av NAV. Allerede da uttalte arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie at de ønsket å endre regelverket.
Dette blir endringene
Regjeringen skriver i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, at de ønsker å legge til rette for mer fleksibilitet, slik at arbeidssøkere får bedre muligheter til å omstille seg og kvalifisere seg for ledige jobber.
Dermed foreslår de nå flere regelverksendringer som skal gjøre det lettere å kombinere dagpenger med utdanning:
De skriver videre at forslaget til endringer anslagsvis gir 10 millioner kroner i økte utgifter til dagpenger i 2016 ved innføring fra 1. juli. Endelig vedtak tas i Stortinget i slutten av juni.
Det er også verdt å merke seg at det allerede fra 1. mai ble innført flere endringer som nettopp omfatter muligheten til utdannelse samtidig som man mottar dagpenger, ifølge NAVs nettsider. Disse endringene ble foreslått av regjeringen tidligere i år som følge av situasjonen på
arbeidsmarkedet.
Flere dagpengeendringer
I regjeringens stortingsproposisjon Tilleggsbevilgninger og omprioriteringer
i statsbudsjettet 2016, kommer det også frem flere forslag til dagpengeendringer som berører permitterte arbeidstakere, og innvandrere som lærer seg norsk.
Regjeringen foreslår samtidig å innføre en ny, femdagers lønnspliktperiode for arbeidsgivere, som inntrer etter 30 uker.
I en løpende permitteringsperiode på 52 uker, vil de permitterte da motta lønn under permittering i til sammen 15 dager (3 uker) og dagpenger i til sammen 49 uker i løpet av en 18 måneders periode.
opplæring i norsk og samfunnskunnskap. De begrunner dette med at tilstrekkelig opplæring i norsk og samfunnskunnskap er viktig for at arbeidsledige innvandrere skal komme i varig arbeid.