Strømpris

Vil gjøre det enklere å være strømkunde

Flere aktører på strømmarkedet tar grep for å gjøre dette med strøm mye lettere. Ett av forslagene er å innføre «pumpepris» på strøm.

MUS: Slik kommer musa seg inn i boligen - og derfor kan det være farlig. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert

I slutten av oktober ble 29 strømselskap meldt inn til Forbrukertilsynet av Forbrukerrådet på grunn av mistanke om prisjuks.

Forbrukerrådet mente strømselskapene lurte forbrukerne via såkalte «innkjøpsprisavtaler», som selges som ordinære spotavtaler - altså avtalene vi oftest blir anbefalt å velge. Men i innkjøpsprisavtalene var det, i tillegg til de vanlige pristilleggene, også «et hemmelig tillegg».

Mange forbrukere synes strøm er komplisert, og de aller fleste vil nok tegne et abonnement med et selskap til en god pris uten skjulte kostnader og deretter vie minst mulig tanker, eller bekymringer, til summen på strømregninga.

Tre tiltaksforslag fra Talkmore

Talkmore har nylig etablert et nytt strømselskap, Talkmore Strøm, og de ønsker å gå i bresjen for en ny bransjestandard, som de mener alle strømselskap bør følge for å gjøre det enklere for kundene å orientere seg og sikre konkurranse på like vilkår.

Her er bransjestandarden Talkmore foreslår:

 • Strømprisen skal alltid følge prisen på strømbørsen 100 prosent - time for time.
 • Alle priselementer skal kommuniseres tydelig i markedsføringen - priser skal ikke skjules bak begreper som «innkjøpspris», eller lignende.
 • Påslag per kWh skal ikke være variabelt - det vil si at det på forhånd skal opplyses nøyaktig hva påslaget vil bli.

Sertifiseringsordning på vei

Næringspolitisk rådgiver Ulf Møller i Energi Norge ønsker Talkmore velkommen til strømbransjen - de mener konkurranse er svært positivt.

- Bransjestandarden Talkmore beskriver, er i tråd med sertifiseringsordningen «Trygg strømhandel» som Energi Norge håper å ha på plass ved årsskiftet, sier Møller til Dinside.

«Trygg strømhandel» innebærer at:

 • Leverandørene skal godkjennes av DNV-GL
 • Alle lover og regler skal følges
 • Kampanjetilbud skal merkes tydelig
 • Krav til eksterne tjenesteleverandører som har direkte kontakt med strømkunden (callcentre etc.)
 • Strømproduktene skal være enkle å skille fra hverandre
 • Kundene skal kunne velge kanal for prisvarslinger
 • Det skal ikke være skjulte priselementer og varigheten skal være tydelig
 • Reserverte kunder skal ikke kontaktes

«Pumpepris» for strøm

Direktør Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet mener at et trygt og godt strømmarked trenger én enhetspris som gjør det mulig å sammenligne tilbudene, slik som literpris på bensin eller effektiv rente på lån.

- Det må også bli pliktig å opplyse kundene om hvor lenge prisen på strømabonnementet varer, og ikke minst at kundene får skikkelig beskjed, gjerne på SMS, hvis avtalen blir endret til det dyrere, sier Blyverket til Dinside.

Energi Norge mener det må være opp til leverandøren om det tilbys påslag per kilowattime eller måned. For mange vil kilowattime-påslag være bedre, eksempelvis på hytter som er i bruk bare deler av året, ifølge dem.

- Det som er viktig for oss, er at alle priselementer kommer tydelig frem. Det har også vært mye snakk om enhetspris, eller «pumpepris» som Forbrukerrådet gjerne kaller det, sier Møller.

- Dette er fullt mulig å få til, da kundens forbruk på Strømpris.no vil gi et effektivt påslag per kilowattime - uavhengig om det er fast månedspris eller påslag per kilowattime, fortsetter han.

Dette er Talkmore Strøm

 • Du betaler alltid det samme som strømmen koster på strømbørsen. Alle strømselskaper kjøper inn strømmen til den samme prisen på strømbørsen, og med Talkmore Strøm garanteres det at du betaler akkurat det samme som prisen på strømbørsen til enhver tid.
 • Kun et fast, lavt månedsbeløp i tillegg til innkjøpsprisen kommer i tillegg.
 • Kunder som også har mobilabonnement hos Talkmore, får en ekstra gunstig pris og betaler kun 49 kroner i fast månedsbeløp.
 • De fleste strømavtaler har et påslag per kilowattime på strømprisen. Dette kan gjøre det vanskelig å forstå hva du betaler for, samtidig som regningen ofte blir høyere enn du tror. Derfor dropper Talkmore Strøm påslaget helt.
 • Du skal ikke blir flyttet over til en dyrere avtale - det vil si ingen lokketilbud med begrenset varighet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer