Strømpris

Vil gjøre det lettere å velge billig strømavtale

Nye endringer på Forbrukerrådets sammenligningsportal skal prioritere avtaler med lengre varighet.

BLIR BEDRE: Strømpris.no har fått tilbakemeldinger fra både bransjen og forbrukerne om at sammenligningstjenesten ikke fungerer optimalt. Nå varsler Forbrukerrådet flere endringer for å gi en bedre oversikt over strømavtalene som er best over tid. Foto: Eilin Lindvoll.
BLIR BEDRE: Strømpris.no har fått tilbakemeldinger fra både bransjen og forbrukerne om at sammenligningstjenesten ikke fungerer optimalt. Nå varsler Forbrukerrådet flere endringer for å gi en bedre oversikt over strømavtalene som er best over tid. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forbrukere blir systematisk lurt når de kjøper strøm. Markedet flyter over av lureavtaler og hemmelige priser, meldte Forbrukerrådet i forrige uke, og krevde samtidig en «skikkelig opprydning».

Sammenligningsportalen Strømpris.no, som drives av nettopp Forbrukerrådet, har fått en del negativ kritikk fra både forbrukere og strømbransjen, da typiske lokketilbud har blitt rangert øverst på lista over strømavtaler på grunn av lav pris.

Problemet er at forbrukerne ofte blir satt i en mye dyrere avtale etter at tilbudsperioden er over.

Dette blir nytt

Nå varsler derfor rådet enda strammere kriterier for strømselskapene når de melder inn avtalene sine til prisportalen:

  • Strømselskapene må rapportere minimum varighet på alle spotpris-avtaler, for å unngå lokkepriser.
  • Innkjøpsprisavtaler, der ikke alle priselementene er tatt med, vil vises nederst i listen og uten pris.
  • Det vil gis tydeligere råd ved å anbefale spotpris eller fastpris, og ikke tilbud som ligger under «andre avtaler», slik som innkjøpsprisavtaler.

Strømleverandørene må fortelle kundene sine hvor lenge prisene de markedsfører faktisk varer. Hvis de skrur opp prisen til det mangedobbelte, eller flytter kundene over til helt andre avtaler, forutsetter vi at de innhenter nytt, skriftlig samtykke, påpeker direktør Inger Lise Blyverket.

- Mange av selskapene opererer med hemmelige priser i avtalene sine, hvor de legger til «innkjøpskostnader» uten å fortelle hva disse er. Etter vår mening er dette klart villedende, og bør forbys, sier Blyverket videre.

- Positivt

Spotavtaler med minimum varighet på seks måneder eller mer, vil bli sortert øverst i prisportalen, mens avtaler med mindre enn seks måneders varighet, vil bli sortert nederst.

Endringene vil trolig være på plass i månedsskiftet februar/mars, og endringen vil ikke kreve ny innrapportering fra strømleverandørene.

FLERE KAMPANJETILBUD: Den 21. februar 2020 er det fortsatt en del spotprisavtaler med kort varighet som topper lista for en bolig på 150 kvadratmeter i Oslo kommune. Nå er det likevel lettere å se akkurat dette med varighet, slik at du ikke går på en strømsmell. Foto: skjermdump.
FLERE KAMPANJETILBUD: Den 21. februar 2020 er det fortsatt en del spotprisavtaler med kort varighet som topper lista for en bolig på 150 kvadratmeter i Oslo kommune. Nå er det likevel lettere å se akkurat dette med varighet, slik at du ikke går på en strømsmell. Foto: skjermdump. Vis mer

Energi Norge er positive til endringene på Strømpris.no. Forbrukerrådet har vært åpne om at deres egen prisportal ikke har fungert hensiktsmessig, og fortjener ros for selvinnsikten, ifølge dem.

- Strømpris.no blir av mange aktører brukt som en salgskanal, og har vært preget av kampanjetilbud og til dels uoversiktlige avtaler. Nå blir de mer langvarige avtalene prioritert i portalen, sier næringspolitisk rådgiver Lars Ragnar Solberg i Energi Norge.

Reduserte antall avtalekategorier

Det ble, imidlertid, meldt om endringer i prisportalen allerede i august 2019.

Da sa Forbrukerrådet at de kom til å fjerne korttidsavtaler fra topplista, redusere antall avtalekategorier fra fem til tre (spotpris, fastpris og andre avtaler), samt føre bedre kontroll og oppfølging av portalen og strømselskapenes innmelding.

De nye kategoriene er allerede på plass, mens de øvrige endringene når det gjelder avtalenes varighet vil være på plass mellom februar og mars en gang.

Pia Cecilie Høst i Forbrukerrådet råder strømkunder til å sjekke Strømpris.no hvis de ikke har sjekket prisen på strømavtalen sin på ei stund. Da kan det nemlig være kroner å spare.

- Forbrukerne bør likevel alltid lese avtalevilkår nøye og følge med på strømregningen sin, siden mange strømleverandører endrer pris og andre vilkår ofte. Da skal du som kunde varsles direkte og du står fritt til å bytte til en annen avtale og leverandør, og å bytte strømavtale er gratis, sa Høst til Dinside.no i fjor høst.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer