Dagligvareprisene

– Vil gjøre det ulovlig

Norgesgruppen og Orkla har for mye makt, mener SV. De ønsker å regulere matvarebransjen.

SV ut mot Norgesgruppen og Orkla. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
SV ut mot Norgesgruppen og Orkla. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Vi vil gjøre det ulovlig å være så dominant som Norgesgruppen er, sier næringspolitisk talsperson i Sosialistisk Venstreparti (SV), Torgeir Knag Fylkesnes.

Til Nationen hevder han at Norge har en uheldig maktkonsentrasjon i matvarebransjen. Dette fører dyrere mat, dårligere utvalg og dårligere betalt til matprodusenter, ifølge Fylkesnes.

SV foreslår i Stortinget å regulere bransjen, med ønske om å øke konkurransen. De foreslår å begrense mulighetene til at et konsern kan være både leverandør og distributør. De ønsker også at enkeltaktører ikke skal kunne ha for store markedsandeler.

Direktør for næringspolitikk og myndighetskontakt i Norgesgruppen, Bård Gultvedt, mener økt regulering vil føre til det motsatte av hva SV ønsker. Han mener dagens konkurranse er tilstrekkelig.

– De økte prisene vi har sett nylig, skyldes ikke økte marginer på dagligvareleddet, men at leverandørene av ulike grunner har sett behov for å øke sine priser. Våre marginer på salg av mat stiger ikke, tvert imot, sier Gultvedt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer