Vil ha bedre råd i 2008

Her er rådene som gir deg mer cash.

Publisert
Sist oppdatert

Vi gjør opp status på litt av hvert ved utgangen av året, og inngangen til det nye. Neste år skal det spises mindre, trimmes mer, vi skal stumpe røyken, og besøke gamle foreldre oftere.

Men hva med de økonomiske nyttårsforsettene?

Det er sikkert nok å ta tak i for de fleste av oss også på dette området. Og i mange tilfeller er det lettere å holde et økonomisk nyttårsforsett, enn alle de andre nyttårsforsettene. Å slanke seg krever innsats over lenger tid, mens å bytte mobilnettverk er gjort på en dag.

Få et godt økonomisk nytt år!
Illustrasjon: Per Ervland Foto: Per Ervland
Få et godt økonomisk nytt år!
Illustrasjon: Per Ervland Foto: Per Ervland Vis mer


Vi har listet opp en rekke smarte økonomiske nyttårsforsett. Så kan du bare velge hvilke du skal sette deg i 2007.

KVITT DEG MED FORBRUKSLÅN

Regelen om å ikke bruke mer enn du har er faktisk verdt å holde seg til, i hvert fall hvis det er snakk om å bruke penger på forbruksvarer. Vi bombarderes av reklamer som skal lokke oss til å ta opp rådyre forbrukslån for å "unne oss" det vi har lyst på: et nytt kjøleskap, ny flatskjerm-tv, motorsykkel osv.

Forbrukslån bør være siste utvei, nettopp fordi det er så sabla dyrt. Har du allerede forbrukslån bør du sette deg ned og lage en slagplan for å bli kvitt det. Betal ned så mye som mulig så raskt som mulig. Har du en større sum å bruke på dette, så gjør for all del det. Har du ikke, så regn ut hvor mye du kan avse hver måned for å betale ned lånet ditt raskere. Prioriter bort unødvendige utgifter til fordel for forbrukslånet.

En måte du kan komme deg ut av forbrukslånet på, er å refinansiere boliglånet, dersom du eier bolig. Tok du opp en million kroner i boliglån, og nå har betalt ned slik at lånet er på 900.000, kan du refinansiere lånet slik at du får betalt ned forbrukslånet på opptil 100.000 kroner som du gjerne skulle bli kvitt. Boliglånsrenten er garantert lavere enn renten på forbrukslånet.

Les også: Bli kredittrik på en dag

Foto: Lotus Head Foto: Lotus Head
Foto: Lotus Head Foto: Lotus Head Vis mer


BEGRENS KREDITTKORTBRUKEN

Det er kjekt å ha et kredittkort for den dagen du plutselig er i beit for penger, men pass på at du ikke gjør det til en vane å handle på kreditt med mindre du har penger til det du handler. Dersom du ved slutten av hver lønning går i minus og må bruke kredittkortet, bør du stramme inn og sette opp et budsjett så du kommer i balanse igjen.

 • Sjekk hva det koster å kjøpe på kreditt med DinSides KREDITTKJØPSKALKULATOR

 • Få kontroll på privatøkonomien med DinSides BUDSJETTKALKULATOR
 • SLUTT PÅ AVDRAGSFRITT LÅN

  Avdragsfrie boliglån har blitt populært, og bankene er rause med å gi lånetagerne slike muligheter. Ideelt sett bør du betale ned på lånet ditt, ikke bare betale renter. Har du flytende rente på ditt avdragsfrie lån, er det ikke noe problem å begynne å betale ned på selve lånet, selv om du har inngått en flerårig avtale om avdragsfri betaling. Har du fastrente på lånet, er dette mer komplisert. Da må du "kjøpe deg ut" av avtalen først. Har du stort lån og lang bindingstid, kan det bli ganske dyrt.

  Les også: Fastrente - din kvikksand

  Dersom du rett og slett ikke har råd til å betale ned på boliglånet, kan vi trøste deg med at dersom du har kjøpt bolig i et område med prisstigning, er det ikke krise at du ikke betaler ned på boliglånet, så lenge verdien på boligen din stiger. Dersom boligen din har steget i verdi i løpet av årene du har eid den, vil du få en pen fortjeneste når du selger, selv om du ikke har betalt ned noe på boliglånet. Men fortjenesten hadde selvsagt blitt større dersom du hadde betalt ned på boliglånet ditt hele veien. Dersom boligprisene skulle falle (noe som virker fjernt i dag, selv om enkelte snakker om en boligboble), kan du imidlertid sitte dypt i det, og i verste fall risikere at boliglånet ditt er større enn verdien på boligen. Nå har boligprisene steget såpass kraftig bare det siste året, at det skal et ganske bratt fall til for at selv du som kjøpte for ett år siden, vil oppleve dette.

  Les også: Gjeldsvekst - ingen vil snakke om skatt

  BOLIGSPARING FOR UNGDOM

  Klarte du ikke å fylle BSU-kontoen i år heller? Da blir det skjerpings neste år. BSU er en lukrativ spareform fordi du får inntil 3.000 kroner i skattefradrag hvert år (dersom du sparer maksbeløpet på 15.000 kroner). Du kan spare inntil 100.000 kroner på BSU-kontoen din inntil året du fyller 33. Kontoen må være opprettet før du kjøper bolig, og pengene må brukes på boligkjøp, eller på nedbetaling av gjeld, dersom du fortsetter å spare etter at du har kjøpt bolig. Overfør 1.250 kroner hver måned til BSU-kontoen din, så har du full pott i desember 2007.

  Les også: BSU i praksis

  Foto: David Ritter Foto: David Ritter
  Foto: David Ritter Foto: David Ritter Vis mer


  LAVERE STRØMREGNING

  Den store strømkrisen ble avlyst etter at det har regnet stort sett i ett strekk siden i høst. Men ikke alle strømleveranørene har vært så ivrige på å sette ned strømprisen, for det. Kjøper du strøm av Hafslund, eller en mindre strømleverandør? Hafslund kommer, som de fleste av de store aktørene, generelt dårlig ut i pristester. Det kan derfor være penger å spare på å bytte leverandør.

  Hva slags type kontrakt bør du ha? Spotpris? Fastpris? Variabel? Historisk sett lønner det seg med spotpris, det vil si at du til enhver tid betaler markedspris på strøm. Ulempen er at du må tåle store svigninger i strømregningen, fordi prisene kan sprette både opp og ned. Er du avhengig av å vite hva du betaler i strømregning, kan du gå for fastpris. Men her har altså strømleverandørene forsikret seg, og fastpriskontrakten er derfor dyrere for deg i lengden. Variabel pris er en mellomting - her fastsettes prisen for en viss periode, og strømleverandøren plikter å oppgi prisendringer 14 dager før de inntreffer. De fleste velger denne type kontrakt.

  Finn den billigste strømkontrakten med DinSides STRØMKALKULATOR

  Les også: Tre veier til riktig strøm

  I tillegg til å ta en kritisk kikk på strømkontrakten din, bør du gå gjennom boligen og se hvilke andre sparetiltak du kan gjennomføre. Sparepærer, sparedusj, nedsatt innetemperatur, tette vinduer og dører, pelletsovn, varmepumpe ... det finnes mange grep du kan ta. Enøk har mange gode strømspareråd, og også kalkulatorer så du kan se hvor mye tiltakene kan spare deg.

  Flere artikler om strøm finner du her.

  Mer info om strømsparing: Enøk

  Vil ha bedre råd i 2008


  SLUTT MED IMPULSKJØP

  Det er veldig fristende å spandere på seg noe ekstra når lønnen akkurat har kommet inn på konto. Du føler deg som krøsus, og har glemt hvor lite penger du hadde de siste dagene før lønnen kom. Et av årets nyttårsforsett bør derfor være å slutte med impulskjøpene. Kanskje lettere sagt enn gjort, men totalbeløpet du har brukt på unødvendige ting kan fort gi deg bakoversveis. Derfor:

 • Bruk handleliste når du handler mat, og hold deg til den. Planlegg fremover og kjøp inn stort og sjeldent. Da slipper du å kjøpe melk på 7-Eleven hver søndag. Hold deg unna ferdigmaten, og kjøp heller råvarer. Det tar ikke lang tid å lage din egen pastasaus, og den er mye sunnere enn kjøpesausen. Å lage maten selv er dessuten billigere enn å kjøpe ferdigmat.

 • Sett av et fast månedlig beløp som du kan bruke på klær, cd'er, pc-spill, magasiner, sminke og lignende. Dersom du ikke bruker opp alle pengene, overfører du dem til neste måned, så har du mer penger å bruke på en gang. Kanskje du foretrekker å gjøre storraid hver tredje måned? Alternativt er du flink og overfører pengene du ikke har brukt til sparekontoen. Men da er du veldig flink.
 • Få kontroll på privatøkonomien med DinSides BUDSJETTKALKULATOR

  Les også: Er du førstedagsmillionær?

  Foto: Michael W
  Foto: Michael W Vis mer


  KJØP PÅ SALG ELLER BRUKT

  Må du ha siste absolutt siste modell? Hvis ikke kan du kjøpe på salg eller brukt.

  Trenger poden nye langrennsski/skøyter/skiklær til neste vinter? Da bør du være smart og kjøpe utstyret nå til våren. Da selger sportsforretningene ut det de kan av vintervarer fra sesongen 2006/2007, og du kan gjøre gode kjøp. På samme måte kan du kjøpe sykler på salg om høsten. Det er ingen dum idé å utnytte de store salgsperiodene. De store prisrasene på klær kommer i januar, og igjen i juni/juli (avhengig av været - godt vær, mindre omsetning, og derfor tidligere sommersalg).

  Du kan få tak i mye bra sportsutstyr som er brukt. På for eksempel finn.no selger folk unna sykler, ski, barnevogner, møbler, golfutstyr og mye mer. Har du noe som er for verdifullt til å kaste, kan du bli kvitt det ved å legge det ut for salg på en av brutkmarkednettsidene selv.

  Les også: Gratis for de smarte

  LAG EN BUFFER

  Livet er uforutsigbart, og det kan skje mye rart. Plutselig ryker vaskemaskinen eller varmtvannstanken. Oppgangen skal pusses opp, og du må betale en heftig engangssum. Junior er oppgradert til elitelaget og trenger nytt skiutstyr. Bilen streiker. Kanskje du til og med mister jobben.

  Du bør ha en økonomisk buffer for å sikre deg mot slike uforutsette hendelser. Røft sett bør den være på en månedslønn, men den kan gjerne være mer. Mindre også, for alle monner drar, og om det bare er noen tusenlapper, kan de komme godt med hvis det blir krise. Sett av et månedlig beløp inntil du har bufferen du ønsker deg.

  Les også: Buffer for salt i grøten

  PÅ TIDE Å BYTTE BANK?

  Hvor godt forhold har du til banken din? Vet du at de gir deg den gunstigste boliglånsrenten, den beste sparerenten og de laveste gebyrene? Det er lov å bytte bank, og det kan spare deg for mange penger.

 • Sjekk DinSides BANKSPARINGSKALKULATOR.
 • Sjekk DinSides BOLIGLÅNBSKALKULATOR

  KAN DU DROPPE TRENINGSSENTERET?

  Helt ærlig, hvor mange ganger var du innom treningssenteret i fjor? Har du regnet ut hvor mange besøk du hadde i måneden? Og hva du da faktisk betalte for hver gang du plantet joggeskoene på tredemøllen? Treningssentre er dyre. Å betale 500 kroner pluss i måneden er ikke uvanlig. Det er unødvendige penger dersom du ikke går mer enn en gang i uken, og holder deg borte i sommermånedene.

  Dersom du ikke har store planer om å begynne å trene oftere i det nye året, kan du vurdere om du bør melde deg ut. Du kan heller trene ute, eller kjøpe deg en treningsvideo og noen manualer og ta treningsøkten hjemme i stua.

  Vil ha bedre råd i 2008


  MINDRE MOBILREGNING

  Blablabla blir fort dyrt. Det har blitt en livsnødvendighet å ha mobiltelefon. Undersøk om du har den gunstigste mobilavtalen for ditt bruk. Er du del av en familie der alle har mobiltelefon, kan det være penger å spare på å bruke en nettleverandør som tilbyr gratis telefonering mellom familiemedlemmene. Her kan det fort bli mange penger å spare!

  Se hvilken avtale som lønner seg best for deg i DinSides MOBILKALKULATOR.

  Foto: Pierre Amerlynck Foto: Pierre Amerlynck
  Foto: Pierre Amerlynck Foto: Pierre Amerlynck Vis mer


  30+? SJEKK PENSJONEN

  Har du rukket å bli 30 år? Da kan det være på tide å sjekke hva slags pensjonsordning du har, og om du bør begynne å spare ekstra. Folketrygden kan du ikke leve fett på når du blir pensjonert. Obligatorisk tjenestepensjon, som de aller fleste bedrifter er forpliktet til å gi deg, betyr at bedriften skal betale minst to prosent av lønnen din inn som tjenestepensjon (disse pengene tas ikke fra din lønn, men kommer i tillegg). Dette gir heller ikke de helt store summene, dersom du har tenkt å nyte pensjonisttilværelsen skikkelig.

  Sjekk hvor mye du kan regne med å få i pensjon uten egen sparing med vår PENSJONSKALKULATOR.

  Det er flere måter å sikre seg en hyggelig alderdom. Kanskje du satser på å investere i eiendom? Kanskje du vil spare i pensjonsfond? Eller kanskje du vil lage deg en aksjeportfølje? Din private pensjonssparing er langsiktig (kanskje du skal spare i over 30 år), og derfor mener mange eksperter at du bør gutse litt og spare i aksjer. Det gir en mye bedre avkastning enn pensjonsforsikringer har vist seg å gjøre. Har du ikke så mye peil på aksjer, og ikke spesielt lyst til å sette deg inn i aksjemarkedet heller, kan du spare i fond. Da er det andre som investerer pengene for deg, men vanligvis blir ikke avkastningen så bra som ved aksjesparing.

  Les også: Alle bør ha aksjepensjon

  Flere artikler om pensjon finner du her.

  Vil ha bedre råd i 2008


  FORSIKRINGSOVERHALING

  Er det lenge siden du har sjekket forsikringene dine? Vet du at du ikke betaler altfor høy premie? Det kan være penger å spare på å bytte forsikringsselskap. Ganske mye penger hvert år, faktisk. Ta en runde og se hva de forskjellige selskapene kan tilby deg - men husk at den billigste forsikringen ikke nødvendigvis er den beste når ulykken først er ute.

  Les også: Hvor mye er tingene dine verdt? og Spar tusenvis på forsikringen

  Flere økonomiske tips til det nye året? Les 40 gode sparetips

 • Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer