Vil ha egen vegetarseksjon

Nikolai Dragnes har startet underskriftskampanje for bedre vegetarutvalg i butikkene.

Vil ha egen vegetarseksjon
Publisert
Sist oppdatert

Vegetarisk kosthold har økende popularitet i den vestlige verden, også i Norge. Siden 90-tallet har antallet vegetarianere fordoblet seg.

- Vi antar at det er rundt 100.000 vegetarianere i Norge i dag. I tillegg er det mange som bevisst spiser lite kjøtt, sier informasjonssekretær i Norsk Vegetarforening Pål W. Thorbjørnsen til Dinside Helse.

Men selv om stadig flere nordmenn velger et vegetabilsk kosthold, mener 30 år gamle Nikolai Dragnes at Norge ligger akterut i forhold til andre land i Europa når det kommer til utvalget av vegetarprodukter i dagligvareforretninger. Han har derfor tatt saken i egne hender og startet en underskriftskampanje.

Les også: Bladet kost på menyen!

Nikolai Dragnes (30) tror flere hadde valgt å bli vegetarianer dersom det var større utvalg vegetarprodukter i dagligvarebutikkene.  Foto: privat
Nikolai Dragnes (30) tror flere hadde valgt å bli vegetarianer dersom det var større utvalg vegetarprodukter i dagligvarebutikkene. Foto: privat Vis mer


Legger press på kjedene

- Bakgrunnen for at jeg startet underskriftskampanjen er at jeg syntes det var vanskelig å få tak i gode erstatningsprodukter. I Norge får man bare tak i de gjennom Helios og andre spesialbutikker, mens man i mange andre land har egne seksjoner for vegetarmat i dagligvarebutikkene, sier veganeren Dragnes.

Per i dag teller lista 360 underskrifter. Ved 1.000 eller 5.000 signaturer sender han den til alle matvarekjedene i Norge i håp om at de skal ta vegetarianerne på alvor.

- Tror du flere nordmenn hadde valgt å bli vegetarianere dersom det var bedre tilrettelagt for det?

- Ja, det tror jeg absolutt. At det finnes flere vegetarianere i Tyskland og UK tror jeg har sammenheng med tilgjengeligheten til vegetariske matvarer.

Si din mening!

Vil du ha flere vegetarprodukter i dagligvarebutikkene? (Avsluttet)
Ja! Tilgangen til vegetarprodukter bør bli lettere.(84%)
Nei. De som ønsker det kan kjøpe vegetarprodukter i spesialbutikkene. (16%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Unge trenger støtte


Veganisme og vegetarisme er mer utbredt i vårt naboland Sverige og ifølge Thorbjørnsen har de også kommet mye lengre med å tilpasse hverdagen til mennesker med denne livsstilen.

- I Sverige er det faktisk en del skoler som tilbyr vegetarisk lunsj til elevene. I Norge har vi hakket flere utfordringer, spesielt på mindre steder, slår Torbjørnsen fast.

Unge mennesker utgjør en betydelig del av vegetarianerne. Torbjørnsen mener en av ulempene er at ungdom som velger et kosthold fritt for animalske produkter ikke alltid får den hjelpen og støtten de trenger.

- Det kan føre til at de blir usikre på det valget de har tatt, som ifølge enkelte ikke er i tråd med helserådene.

- Synes du helsesøstre i skolen burde bli flinkere til å informere om vegetarkost og hvilke erstatninger ungdommer i vekst vil trenge for å gjøre opp for kjøttmangelen?

- I utgangspunktet nei. De har ingen plikt til å gjøre dette. Men det som er negativt er at noe helsepersonell ikke er faglig oppdatert og i mangel på kunnskap dekker de over det med å uttale seg negativt om vegetarisme.

Ulike typer av vegetarianisme

Veganisme er et kosthold helt fritt for alle animalske produkter - kjøtt, fisk, egg, melk og så videre.

Lacto-ovo-vegetarianere er den mest utbredte typen av vegetarianisme. I tillegg til alle vegetabiler inneholder altså dette kostholdet meieriprodukter og egg.

Veganere unngår man alle matvarer av animalsk opprinnelse (inkludert meieriprodukter, egg og honning).

«Levende mat»-prinsippet mener at oppvarmet mat mister mye av næringen og viktige enzymer som trengs for å fordøye maten i kroppen.

Frugivorer spiser bare plantenes egen avling, for eksempel frukt, bær, kornprodukter, nøtter og grønnsaksfrukter.

Makrobiotikere mener at korn er det mest avbalanserte næringsmidlet, så kosten deres består av 40-50 % kokt korn og melprodukter.

Ayurvedikere mener man fødes med en viss grunnkonstruksjon; vata, pitta, eller kapha. Man kan også være en kombinasjon av flere grunntyper. Ayurvedikernes definisjon av vata-er og pitta-er (forenklet) at de har et raskt stoffskifte, og trenger en solid frokost og mer tillaget mat. Derimot definerer de kapha-er som mennesker som trenger en lett frokost og mer råkost.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer