Vil ha hjelp til å lage nye sedler

Norges Bank ber om hjelp via Facebook til å utforme en ny seddelserie.

Disse sedlene skal om noen år byttes ut med en ny serie, hvor Norges Bank vil ha innspill til nye sedler fra folk flest.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
Disse sedlene skal om noen år byttes ut med en ny serie, hvor Norges Bank vil ha innspill til nye sedler fra folk flest. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Om noen år skal dagens norske sedler byttes ut med en helt ny serie. Arbeidet er i gang, men Norges Bank vil også ha hjelp av folk flest til å utforme de nye sedlene.

– Norges Bank har spurt om innspill fra flere hold når det arbeides med tema til ny seddelserie. Det har vært arbeidet med en bred sammensatt faggruppe som har representert ulike fagområder, og i tillegg har vi brukt facebook for å få innspill fra publikum, forteller kommunikasjonsrådgiver Synne Ekrem i Norges Bank til DinSide.

Bakgrunnen for å bruke Facebook er at Norges Bank ønsker at temaet for den nye seddelserien skal være allment akseptert og folkelig forankret.

>> Nå må du bruke opp disse svenske sedlene

Mange ideer til nye sedler

Folk kan ifølge Norges Bank komme med de innspillene de ønsker, men det er likevel et forbehold:

Ønsker man å foreslå en person som skal pryde en av de nye seriene, er det et kriterie at personen er død.

Å være med på utformingen av en ny seddelserie ser ifølge Norges Bank ut til å engasjere en del kreative nordmenn.

– Vi har fått overraskende mange forslag og engasjementet på siden har vært stort. Siden april i år har vi fått nesten 5.000 likes, forteller Ekrem.

Her kan du se hva motivet på sedlene som er i omløp per i dag betyr.

Forsvinner tusen- eller femtilappen?

Når den nye seddelserien blir klar, med eller uten ditt bidrag, er fortsatt ikke avgjort, og kan etter alt å dømme ta flere år.

– Erfaring fra andre land som har lansert eller er i ferd med å lansere nye sedler, er at det tar flere år fra arbeidet starter til den første seddelen settes i omløp. Det er for tidlig å anslå når de nye sedlene vil settes i produksjon, påpeker Ekrem.

Om det er noen sedler som eventuelt vil forsvinne, er det også for tidlig å si noe om. Det har tidligere vært spekulert i om blant annet tusenlappen eller femtilappen skal bort.

Ifølge Ekrem skal Norges Bank også ta stilling til hvilke valører som skal inngå i den nye seddelserier.

– Dette er ikke besluttet ennå, påpeker hun.

Les også: Slik ser du om sedlene dine er ekte

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer