Vin, sprit og øl:

Vil ha kreftadvarsel på flaskene

Helsedirektoratet anbefaler at alkoholholdige drikker skal merkes som «kreftframkallende».

KREFTADVARSEL: Alkohol er klassifisert som et kreftfremkallende stoff av WHO. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum/NTB
KREFTADVARSEL: Alkohol er klassifisert som et kreftfremkallende stoff av WHO. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum/NTB Vis mer
Publisert

I et brev til Helse- og omsorgsdepartementet skriver Helsedirektoratet nå at de anbefaler en advarselsmerking på alkoholholdige drikker.

Det melder NRK, som omtalte saken først.

Helsedirektoratet påpeker at det gjelder særlig for sammenhengen mellom alkoholforbruk og kreft, samt hjerte- og karsykdommer.

«En stor andel av befolkningen har ikke kjennskap til sammenhengen mellom mer moderat alkoholbruk og kreft», skriver direktoratet.

- Ingen trygg grense

Linda Granlund, som er divisjonsdirektør for folkehelse og forebygging, sier til NRK at det har kommet mer informasjon om dette den siste tida.

- Man vet nå at det ikke er noen nedre trygg grense, og at økt alkoholinntak øker risikoen for sykdom, og spesielt kreftrisikoen, sier Granlund til NRK.

Nå vil direktoratet at et eventuelt påbud om advarselsmerking på alkoholholdige drikker skal tas inn i alkoholloven.

ALVORLIG SYK: Etter å ha røyket e-sigaretter i halvannet år ble Adam Hergenreder (18) innlagt på sykehuset. Video: CNN Vis mer

Helsedirektoratet har foreløpig ikke kommet med forslag til hvordan en slik merking skal foregå.

Et mer detaljert og konkret forslag til utforming må vurderes på et seinere tidspunkt, skriver direktoratet.

Minst sju typer kreft

Det er over 30 år siden Verdens helseorganisasjon (WHO) klassifiserte alkohol som et kreftframkallende stoff.

Ifølge WHO har man funnet en sammenheng mellom det å drikke alkohol og minst sju typer av kreft.

Det gjelder tarmkreft (både tykktarm og endetarm), brystkreft, kreft i spiserøret, strupehode-kreft, leverkreft, munnkreft og kreft i øvre del av halsen, går det fram av WHOs hjemmesider.

Den viktigste kreftframkallende komponenten i alkohol er etanol, som finnes i alle typer alkoholholdige drikker.

- Etanol skader cellene på en måte som gjør dem mer utsatt for å bli ondartede. Det påvirker også kvinnelige hormoner, stimulerer celleproliferasjon og øker risikoen for brystkreft, skriver WHO, og advarer samtidig mot en kjent festkombinasjon:

- Når man kombinerer alkohol med røyketobakk, multipliseres frekvensen av vevsskade, og som et resultat øker risikoen for kreft.

Tydelig sammenheng

Ifølge WHO er sammenhengen mellom mengde og effekt tydelig når det kommer til alkohol og kreft.

- Jo høyere alkoholforbruk, jo høyere risiko for kreft.

TENNER PÅ: Denne ukjente gjerningsmannen heller brennbar alkohol inne i en butikk og tenner på. Video: Privat. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

For eksempel vil en kvinne øke risikoen for brystkreft med 50 prosent om hun drikker fire glass vin per dag, og 130 prosent om hun drikker åtte glass vin om dagen.

- Det finnes ingen nedre grense, noe som betyr at selv små mengder alkohol øker risikoen for kreft, skriver de.

Samtidig fungerer det på samme måte om du snur på det:

- Enhver reduksjon i alkoholforbruk reduserer risikoen for å utvikle alkoholrelatert kreft, ifølge WHO.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer