Vil ha ny gjennomgang av statin-råd

Forbrukergupper og anerkjente leger og forskere kritiserer nye retningslinjer som anbefaler mer bruk av statiner for å senke kolesterolet.

Publisert
Sist oppdatert

De nye retningslinjene, som tro i kraft i juli i USA, foreslår at folk som trodde kolesterolnivået sitt var helt fint bør ta statiner for å senke det ytterligere.

Amerikanske National Institute of Health og National Cholesterol Education Program (NCEP) som publiserte retningslinjene siterte fem nye studier som viser at folk som bruker statiner reduserer risikoen for hjertesykdom, melder Reuters.

Men organisasjonen Center for Science in the Public Interest er ikke enig i tolkningen av studiene og beskylder medlemmene av rådene som har laget rettningslinjene for å ha blitt påvirket av deres tilknytning til legemiddelindustrien.

- Åtte av de ni forfatterne av retningslinjene har finansielle bånd til statinprodusenter, inkludert Pfizer, Merck, Bristol-Myers Squibb og AstraZeneca - noe som ikke ble nevnt da de nye retningslinjene ble publisert i tidsskriftet Circulation, står det i brevet.

- Det er sterke beviser som tyder på at en ny, objektiv evaluering av resultatene fra de fem siste studiene av statinbruk vil gi andre konklsjoner enn de som ble presentert av NCEP, skriver 35 kardiologer, ernæringseksperter og andre professjonelle helsearbeidere i et brev.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.