Vil ha skremselsbilder på snus

Vil øke kunnskap om helserisiko.

HER SKAL DET KOMME SKREKKBILDER: 21 prosent av menn mellom 16 og 24 år snuser. Blant kvinner på samme alder snuser nå 7 prosent daglig. Foto: Per Ervland
HER SKAL DET KOMME SKREKKBILDER: 21 prosent av menn mellom 16 og 24 år snuser. Blant kvinner på samme alder snuser nå 7 prosent daglig. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Innen juli neste år vil det være bildeadvarsler på alle sigarettpakker, i tillegg til tekstadvarsler. Nå vil Verdens helseorganisasjon (WHO) har samme bildeadvarsler på snusbokser.

– Vi er bekymret for at unge starter med tobakk via snus. Snus er også helseskadelig og kan gi blant annet kreft, og vi anbefaler at snusboksene utstyres med bildeadvarsel i tillegg til tekstadvarsel, sier Armando Peruga, koordinator for Tobacco Free Initiative i WHO, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Bildeadvarsler er langt mer effektive enn bare tekstadvarsler, viser forskning. Bildeadvarsler øker kunnskap om helseskader i alle befolkningsgrupper, de virker forebyggende og øker motivasjon for røykeslutt, ifølge Helsedirektoratet.

Hva synes du om bildeadvarsler på snus? Si hva du mener i debattforumet nederst på siden.

Les også: Derfor bør du droppe snus

Bilder bedre til å overføre budskap

Peruga mener selv det er to grunner til at snusbokser bør utstyres med bildeadvarsler.

– For det første er det myndighetenes plikt å informere om helserisiko, uansett om det gjelder sigaretter eller snus. For det andre bør folk som ikke har startet verken med snus eller røyk informeres om risikoen også snusing gir, slik at de kan ta en veloverveid avgjørelse om de vil starte med dette, sier Peruga.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer