Vil ha «taxfree-priser» på alkohol og tobakk

«Norge mot 2025»-utvalget anbefaler regjeringen å skrote taxfree-ordningen. I stedet mener de at avgiftene på grensehandelsvarer kan kuttes.

TAXFREE: «Norge mot 2025»-utvalget anbefaler å skrote taxfree-ordningen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
TAXFREE: «Norge mot 2025»-utvalget anbefaler å skrote taxfree-ordningen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Taxfree-ordningen undergraver det norske avgiftssystemet og den norske alkohol- og tobakkspolitikken, øker tilgjengeligheten og forbruket av alkohol og tobakk, og utfordrer Vinmonopolets stilling, skriver utvalget i rapporten , som leder Jon Gunnar Pedersen overleverte til finansminister Jan Tore Sanner (H) torsdag.

Utvalget ble satt ned i fjor vår og fikk i oppdrag å vurdere hvordan konsekvenser av virusutbruddet, utviklingen i internasjonal økonomi, smitteverntiltakene og de økonomiske mottiltakene vil påvirke utviklingen i norsk økonomi fram mot 2025.

I rapporten skriver utvalget at en avvikling av ordningen kan kombineres med en reduksjon av avgiftene på grensehandelsutsatte varer. De viser også til at taxfree-ordningen har uheldige klima- og miljøeffekter.

– Den bidrar til lavere billettpriser, slik at flytrafikk og utslipp er høyere enn de ellers ville vært.

I rapporten står det også at en betydelig andel av varene som i dag kjøpes avgiftsfritt på tax free, antas å bli solgt avgiftslagt i Norge dersom tax free-ordningen avvikles.

– Avvikling av tax free-ordningen vil dermed kunne gi et mer effektivt og rettferdig avgiftssystem for alkohol og tobakk og redusert handelslekkasje, uten at det samlede avgiftsnivået går ned og uten at alkohol- og tobakksforbruket øker, skriver utvalget.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer