Vil ikke gripe inn

Næringsministeren er bekymret over fraværet av konkurranse i dagligvarebransjen, men vil ikke gripe inn mot et varslet prishopp på 10 prosent i februar.

PRISHOPP: Det er varslet et prishopp på dagligvarer i februar. Foto: Heiko Junge / NTB
PRISHOPP: Det er varslet et prishopp på dagligvarer i februar. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

Under stortingets spørretime onsdag måtte næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) svare på spørsmål fra Torgeir Knag Fylkesnes i SV. Han lurte på om regjeringen ville ty til akutte grep for å møte dagligvarebransjens varslede prishopp på 10 prosent i februar.

Fylkesnes viste til at prisene økte med 12,7 prosent i fjor, og at bransjen selv nå har varslet enda et prishopp på 10 prosent fra februar. SV mener regjeringen kan bruke lovverket for å hindre innføring av urimelige priser.

- Mitt spørsmål til næringsministeren er rett og slett at hvis vi nå kommer etter 1. februar, og vi ser at prisene øker på en urimelig måte, hva vil regjeringen gjøre? spurte SV-politikeren i Stortinget.

Inngripende tiltak

Selv om Vestre deler Fylkesnes' bekymring for konkurransesituasjonen i dagligvarebransjen, ville han ikke love akuttiltak.

- Det vil i så fall være et ganske inngripende tiltak, og terskelen for det skal, må og bør være høy. Det er litt viktig at vi i møte med inflasjon og kostnadsvekst, som rammet folk over hele landet, vet hva vi gjør, svarte Vestre.

Næringsministeren trakk fram at det er satt i gang flere tiltak. Blant annet er målet å finne ut hvorfor prisene ser ut til å øke mer fra butikk til forbrukere, enn mellom de andre leddene i kjeden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer