Vil ha koffeingrense - ikke aldersgrense på energidrikk:

Vil ikke ha aldersgrense - men koffeingrense

Mattilsynet anbefaler koffeingrense i stedet for aldersgrense på energidrikk. Da blir selvregulerende tiltak og «lokale» aldersgrenser i butikkene viktige, uttaler Forbrukerrådet.

SIER NEI - DA BLIR DETTE ENDA VIKTIGERE: Mattilsynet anbefaler at det innføres en koffeingrense på energidrikk, i stedet for en aldersgrense. Forbrukerrådet har lenge ønsket seg en lovpålagt aldersgrense på energidrikk. Nå sier de at butikkenes selvregulering med «lokale» aldersgrenser vil være viktige tiltak fremover. Foto: Berit B. Njarga
SIER NEI - DA BLIR DETTE ENDA VIKTIGERE: Mattilsynet anbefaler at det innføres en koffeingrense på energidrikk, i stedet for en aldersgrense. Forbrukerrådet har lenge ønsket seg en lovpålagt aldersgrense på energidrikk. Nå sier de at butikkenes selvregulering med «lokale» aldersgrenser vil være viktige tiltak fremover. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert

Avisene har skrevet om flere tilfeller av unge som har fått farlige helsekomplikasjoner etter inntak av energidrikk - blant annet har Dagbladet skrevet om 16-årige Filip som nesten fikk hjertestans etter å ha drukket et par energidrikker.

Mattilsynet har på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet, utredet tiltak for å forhindre at barn og unge får helseskader som følge av et høyt inntak av energidrikker. Og nå har rapporten kommet:

Mattilsynet vil ikke anbefale en lovpålagt aldersgrense på nåværende tidspunkt, men foreslår heller at det innføres en maksgrense for koffeininnholdet.

Som Dinside tidligere har skrevet, er spørsmålet om aldersgrense på energidrikk noe som også har vært oppe til vurdering både i Sverige og i Storbritannia, og i Sverige landet de på å anbefale en regulering av koffeininnholdet - som de altså nå også gjør i Norge.

- Foreslår flere tiltak som vi støtter

Forbrukerrådet har tidligere etterspurt en 18-årsgrense på energidrikk, fordi de mener at et høyt akutt forbruk av energidrikk øker risikoen for svært alvorlige helsetilstander, og at aggressiv markedsføring fra produsentene har stor innvirkning på denne forbrukergruppen, og dermed også bidrar til økt forbruk.

Når Mattilsynet nå har kommet til at de ikke ønsker å anbefale en aldersgrense på nåværende tidspunkt, sier Gunstein Instefjord, fagdirektør i Forbrukerrådet, til Dinside at det likevel er mange punkter i rapporten som de støtter.

- Mattilsynet har levert en interessant og god rapport. De foreslår flere viktige tiltak som vi støtter, sier han.

Instefjord understreker at de hadde håpet på en tydeliggjøring av behovet for en aldersgrense - men påpeker at det i rapporten åpnes for at dette kan vurderes på et seinere tidspunkt.

- Vi hadde håpet at de hadde vært tydeligere på behovet for aldersgrense. I stedet konstaterer vi at de mener at en lovpålagt aldersgrense kan vurderes på nytt på et seinere tidspunkt, dersom forbruket av energidrikker blant barn og unge i Norge fortsetter å øke, sier Instefjord.

Han understreker videre at Forbrukerrådet mener at forbruket av energidrikk blant barn og unge er for høyt allerede i dag.

Flere dagligvarebutikker opererer allerede med egne aldersgrenser på energidrikk på eget initiativ - som gjerne er lavere enn 18 år. Instefjord poengterer at slik selvregulering med aldersgrenser vil være viktige tiltak framover:

- Mattilsynet viser i sin rapport til at drikkevarebransjen og dagligvarehandelen er åpne for å utvikle mer forpliktende retningslinjer for selvregulering av energidrikkmarkedet. Hvilke selvregulerende tiltak bransjen kommer med, må etter vår vurdering konkretiseres før man konkluderer når det gjelder behovet for myndighetsregulerte tiltak, sier fagdirektøren.

- En selvregulering der bransjen og dagligvarehandelen selv regulerer både salgssteder og aldersgrense vil være gode og viktige tiltak, sier Instefjord videre.

- Koffeinet er problemet

Mattilsynets anbefalinger til Helse- og omsorgsdepartementet er gitt blant annet på bakgrunn av en nylig overlevert risikovurdering av energidrikker og koffein, fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM).

Der påpeker VKM at barn og unge som drikker energidrikker kan få både søvnproblemer og oppleve angst, uro og hjerteklapp hvis de drikker mye, spesielt over kort tid - men at litt av og til ikke er forbundet med slike negative helseeffekter.

Ut fra det vitenskapelige grunnlaget i VKMs risikovurdering, mener Mattilsynet at lovpålagt aldersgrense for kjøp og salg av energidrikker er et for inngripende og ikke proporsjonalt tiltak på det nåværende tidspunkt.

Konklusjonen i rapporten er at det er koffeinet som er problemet.

Mattilsynet anbefaler derfor en innføring av en grense for hvor mye koffein energidrikker kan inneholde. Det anbefales at grensen skal være 32 mg koffein per 100 ml.

Det skal ikke mer til enn en liten boks energidrikk på 2,5 dl før et barn på 30 kilo får i seg mer koffein enn det som er anbefalt maksimumsgrense.

Energidrikk inneholder vanligvis rundt 32 mg koffein per desiliter. Barn og ungdom bør ikke innta mer enn 2,5 mg per kilo kroppsvekt per dag.

Både koke- og filterkaffe inneholder 50–60 mg koffein per desiliter, ifølge Folkehelseinstituttet, altså mer enn energidrikker.

Les Mattilsynets rapport her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer