Fransk vin

Vil klimakrise for franske vinbønder påvirke vinprisene?

Franske vinbønder sliter. Med foreløpig er det ikke grunn til å frykte skyhøye priser på fransk vin, tror Vinmonopolet.

PAPPVIN: Er du i tvil om den åpnede pappvinen du har i kjøleskapet eller på benken fortsatt kan drikkes? Pappvin har relativt lang holdbarhet, ifølge Vinmonopolets eksperter. Video: Berit B. Njarga / Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert

Store temperatursvingninger og en uvanlig kulde har skapt store problemer for franske vinbønder, spesielt i vinområder som Bordeaux, Burgundy, Rhône-dalen og Provence, skriver Børsen.

Er det dermed grunn til å frykte for tilgangen på fransk vin fremover - og økte priser?

Ikke nødvendigvis, ifølge det norske Vinmonopolet. Også her har coronapandemien en finger med i spillet.

Pandemi gir vinoverskudd

- Det er litt tidlig å konkludere, og bildet er sammensatt, sier pressesjef i Vinmonopolet, Jens Nordahl, på spørsmål om klimakrisen for franske vinbønder vil påvirke tilgangen på fransk vin - og dermed også gi økte priser.

Han sier videre at det i utgangspunktet er mange produsenter som sitter på uvanlig store varelagre.

- Dette som følge av redusert etterspørsel etter vin i Europa som en dirkete følge av lockdown og redusert aktivitet på restauranter, barer og cafeer på grunn av koronaen, forklarer Nordahl.

Billig vin fortsatt billig

Hvilke konsekvenser det problematiske franske klimaet i vinter vil gi for de franske vinmarkene, mener Vinmonopolet det er for tidlig å konkludere med. Samtidig estimerer eksperter at vin for over 2 milliarder euro i salg går tapt i år, ettersom frosten har påvirket omtrent 80 prosent av franske vingårder, skriver Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.