Vil kurere røykavhengige

Forskere kan ha knekket koden.

Ved å overstyre mekanismer i hjernen håper forskere å kunne kurere røykavhengighet. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Colorbox
Ved å overstyre mekanismer i hjernen håper forskere å kunne kurere røykavhengighet. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Colorbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du lurt på hvorfor røyk vekker avsky hos noen, mens andre tilsynelatende kan bli hektet på nikotin etter ett enkelt drag?

Forskere ved University of Western Ontario i Canada ser nå ut til å ha funnet svaret. Et bestemt område i hjernen skal ifølge forskerne styre hvorvidt vi liker nikotin eller ikke, melder nyhetsbyrået Reuters.

I en test utført på rotter, kunne de ved å studere mottakerapparatet i hjernecellene kartlegge hvilke rotter som nøt sitt første møte med nikotinen, og hvem som fant det frastøtende.

Les også: 15 gode grunner til å stumpe røyken

Noen mer utsatt enn andre

- Disse funnene kan forklare hvorfor risikoen for å bli avhengig av nikotin er større hos noen enn hos andre, sier Dr. Steven Laviolette til Reuters.

Flere studier har tidligere vist at noen mennesker blir mer påvirket av nikotin enn andre.

En studie som ble publisert i fjorårets oktoberutgave av tidsskriftet Pediatrics avslørte for eksempel at tenåringer som føler seg avslappet etter de første dragene av en sigarett, er langt mer utsatt for å bli avhengige enn andre ungdommer.

Hva kan du egentlig om tobakk? Test deg selv her

Overstyrer hjernemekanismer

På bakgrunn av denne og lignende studier, bestemte Laviolette seg for å utforske hvilken betydning de ulike mekanismene i hjernen har å si i forhold til hvem som blir avhengige. En rekke eksperimenter ble dermed utført på rotter, som har en hjernestruktur som ligner vår.

Ved å overstyre mekanismene i hjernen som bestemmer om man liker nikotin eller ikke, fant altså forskerne en mulig måte for hvordan å behandle nikotinavhengighet. Mer forskning gjenstår imidlertid før en mulig behandlingsmetode kan utvikles.

- Hvis vi lykkes med å utvikle en slik metode vil vi i beste fall kunne kurere nikotinavhengighet permanent, sier Laviolette.

Sliter du med hodepine? Stump røyken!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer