Vil kutte tilgangen til skattelistene

Og varsle om hvem som har bedt om innsyn.

Regjeringen vil at den du søker opp skal få beskjed om snokingen. Foto: Ole Petter Stokke
Regjeringen vil at den du søker opp skal få beskjed om snokingen. Foto: Ole Petter Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommeren 2011 vedtok Stortinget at det ikke ville bli samme tilgang til skattelistene som tidligere. Likevel er det fortsatt mulig å sjekke både hva naboen, ektefellen eller de norske kjendisene tjener.

Det ønsker den nye regjeringen å endre på.

>> Slik kan din nye arbeidsdag bli med ny regjering

Vil informere om skattesnokingen

Slik tilgangen til skattelistene er per i dag, må du logge deg inn hos Skatteetaten for å se på likningsopplysninger for inntil 500 personer per måned.

Det kan det ta slutt på. I Høyre og Frps politiske plattform skriver de følgende i et av punktene som omhandler personvern:

«Sikre at uvedkommende ikke har tilgang til personsensitiv informasjon om inntekt og formue i skattelistene, og gi den enkelte opplysning om hvem som har bedt om innsyn.»

Michael Tetzschner i Høyre, medlem av kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget og tidligere medlem av personvernkomminsjonen, sier til DinSide at den elektroniske søkbarheten i skattelistene antakelig vil opphøre slik den er i dag.

– Det vil være snakk om å sidestille dette med en vanlig kredittsjekk. Det vil være folk som har et legalt informasjonsbehov for å søke i ligningstallene som bør få tilgang, sier Tetzschner.

Altså skal den generelle, elektroniske tilgangen til skattetallene være forbeholdt for eksempel banker og andre finansielle foretak. Privatpersoner vil eventuelt måtte møte opp fysisk på rådhus og liknende for å få tilgang til ligningstallene, slik det var tidligere, sier Tetzschner.

Årets skattelister blir selvsagt tilgjengelige som før fra og med 18. oktober.

Varsel i posten

I tillegg til å begrense tilgangen til skattelistene, vil den nye regjeringen sørge for at den som får sine skattetall undersøkt skal bli varslet om dette.

Dette kan bli gjort på samme måte som lånsøkere og lignende i dag får varsel i posten ved kredittsjekk, tror Michael Tetzschner i Høyre.

– Vil ikke dette skape mye ekstra byråkrati?

– Jeg tror det fungerer bra slik det er i dag i forbindelse med kredittsjekker, sier Tetzschner.

Datatilsynet, som forvalter nordmenns personvern, har tidligere ønsket å åpne for at de som blir søkt opp i skattelistene skal kunne se hvem som har søkt etter dem.

Les også: Dette må du skatte av ved boligsalg

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer