Vil lønningene gå nedover?

Problemene i oljebransjen kan smitte over på andre bransjer.

INGEN LØNNSFEST: Lønnsutviklingen vil etter alt å dømme bli langt lavere i tiden fremover, enn det vi har sett de siste 10-15 årene. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
INGEN LØNNSFEST: Lønnsutviklingen vil etter alt å dømme bli langt lavere i tiden fremover, enn det vi har sett de siste 10-15 årene. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag kunne organisasjonen Lederne varsle om at norske oljelønninger stuper. Lederlønningene i oljesektoren skal i snitt ha sunket med hele 6,7 prosent på ett år, ifølge en pressemelding.

De siste årene har man hørt utallige ganger hvordan oljenæringens lønnsvekst har påvirket lønna også i andre bransjer siden slutten av 90-tallet.

Betyr dette at også de av oss som ikke jobber innen olje nå vil merke de dårlige tidene i oljebransjen?

LES OGSÅ: Tjener du lite? Da kan du få lavere månedsbetaling i barnehagen

Tror på smitteeffekt

Konsernsjef Maalfrid Brath i ManpowerGroup tror tilstanden i oljebransjen vil smitte over på andre bransjer.

- Jeg tror at økende arbeidsledighet og nedgangen innenfor oljebransjen over tid også vil smitte over på andre bransjer. Vi ser at partene i arbeidslivet har hatt et mer moderat lønnsoppgjør i 2015 enn på lenge, og vi forventer at Norge over tid må vise mer nøkternhet enn det vi har sett de siste årene for å styrke vår konkurranseevne mot utlandet, sier Brath til Dinside.

Konsernsjef Maalfrid Brath. Foto: MANPOWER GROUP
Konsernsjef Maalfrid Brath. Foto: MANPOWER GROUP Vis mer


Da NAV la frem sine ledighetstall for juni forrige uke, viste de til størst økning i ledigheten blant ingeniører og sivilingeniører. Denne yrkesgruppen vil også kunne oppleve en mer moderat lønnsutvikling, tror Brath.

- Ikke minst fordi mange må inn i andre bransjer med lavere lønnsnivåer enn det som har vært vanlig innenfor olje og gass, sier Brath.

LES OGSÅ: Bør du frykte for jobben i 2015?

Lavere lønninger generelt

Ådne Cappelen i Statistisk sentralbyrå (SSB) sier til Dinside at deres lønnsanslag som gjelder for norsk økonomi samlet sett, nå er på 2,8 prosent for 2015.

- Et forhold som trekker lønnsveksten ned er en forventning om at lønnsveksten i oljetilknyttet virksomhet blir lavere enn snittet. Det skyldes at lønnsglidningen antas å bli lav her og dette forholdet vil nok gjelde større deler av den oljetilknyttede delen av norsk næringsliv, forklarer han til Dinside.

Cappelen sier videre at hvis ledere og andre grupper har bonusavtaler som knytter seg direkte til selskapenes løpende overskudd eller aksjekurser, er det grunn til å regne med at noen lederlønninger vil falle slik utviklingen i økonomien har vært fra 2014 til 2015, også utenom oljebransjen.

Ikke lav lønnsomhet overalt

Han påpeker samtidig at det ikke er alle deler av norsk økonomi som går dårlig, eller har lav lønnsomhet.

- Den svake kronekursen fører derimot til at tradisjonell utekonkurrerende virksomheter innen industri og fiskeri/oppdrett går godt. Hvis bonusavtaler i slike virksomheter er knyttet til lønnsomhet, vil det kunne gi grunnlag for høyere lønnsvekst for ledere her, sier Cappelen.

- Bildet er altså noe blandet.

LES OGSÅ: Ikke brukt opp alle feriepengene? Da bør du lese disse tipsene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer