Vil lønningene gå nedover?

Problemene i oljebransjen kan smitte over på andre bransjer.

INGEN LØNNSFEST: Lønnsutviklingen vil etter alt å dømme bli langt lavere i tiden fremover, enn det vi har sett de siste 10-15 årene. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
INGEN LØNNSFEST: Lønnsutviklingen vil etter alt å dømme bli langt lavere i tiden fremover, enn det vi har sett de siste 10-15 årene. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag kunne organisasjonen Lederne varsle om at norske oljelønninger stuper. Lederlønningene i oljesektoren skal i snitt ha sunket med hele 6,7 prosent på ett år, ifølge en pressemelding.

De siste årene har man hørt utallige ganger hvordan oljenæringens lønnsvekst har påvirket lønna også i andre bransjer siden slutten av 90-tallet.

Betyr dette at også de av oss som ikke jobber innen olje nå vil merke de dårlige tidene i oljebransjen?

LES OGSÅ: Tjener du lite? Da kan du få lavere månedsbetaling i barnehagen

Tror på smitteeffekt

Konsernsjef Maalfrid Brath i ManpowerGroup tror tilstanden i oljebransjen vil smitte over på andre bransjer. - Jeg tror at økende arbeidsledighet og nedgangen innenfor oljebransjen over tid også vil smitte over på andre bransjer. Vi ser at partene i arbeidslivet har hatt et mer moderat lønnsoppgjør i 2015 enn på lenge, og vi forventer at Norge over tid må vise mer nøkternhet enn det vi har sett de siste årene for å styrke vår konkurranseevne mot utlandet, sier Brath til Dinside.

Da NAV la frem sine ledighetstall for juni forrige uke, viste de til størst økning i ledigheten blant ingeniører og sivilingeniører. Denne yrkesgruppen vil også kunne oppleve en mer moderat lønnsutvikling, tror Brath.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer