Vil nekte deg å betale med kontanter

NHO Reiseliv mener bedrifter må få velge bort sedler og mynter som betalingsmiddel.

NEI TAKK? Får NHO Reiseliv det som de vil, skal bedrifter kunne nekte kundene å bruke kontanter. Foto: COLOURBOX.COM
NEI TAKK? Får NHO Reiseliv det som de vil, skal bedrifter kunne nekte kundene å bruke kontanter. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forrige uke foreslo regjeringen i sitt reviderte nasjonalbudsjett å innføre nye kassaapparater som ikke kan manipuleres, som et middel for å bekjempe svart omsetning.

Forslaget gjør at NHO Reiseliv mener regjeringen også må åpne for at bedrifter kan velge bort kontanter som betalingsmiddel.

Vil droppe kontanter

Slik reglene er i dag, er bedriftene pålagt å ta imot kontanter, men kan velge å ta imot kort som betalingsmiddel. NHO Reiseliv skriver i en pressemelding at for bedrifter som har en relativt lav kontantomsetning, og som heller ikke ønsker kontanter, er innkjøp av nytt og dyrt kassasystem unødvendig.

Næringspolitisk fagsjef Ingjerd Sælid Gilhus i NHO Reiseliv, sier til Dinside at norske bedrifter bør få denne muligheten, blant annet fordi kontantomsetningen går stadig nedover.

- Vi går mot et kontantløst samfunn. Dette ser vi også på hvordan teknologien har utviklet seg, sier Sælid Gilhus.

Hun viser også til at det for bedriftene er en kostnad ved å holde kontanter, blant annet i form av gebyrene det koster av å ha veksel, kostnad ved å levere inn kontanter til bankene og tiden bedriften og de ansatte bruker på kasseoppgjør.

Krever lovendring

Skal norske bedrifter kunne gjøre dette, krever det en lovendring, ifølge Sælid Gilhus.

- Vi mener at loven må endres slik at på samme måte som en bedrift kan takke nei til kort, kan den også takke nei til kontanter. Altså skal det være opp til bedriften selv. I Danmark ser vi nå at de har åpnet opp for at det kun er noen type bransjer som kan takke nei til kontanter. Det vil også være en mulighet, sier hun, og legger til at mange av deres medlemsbedrifter opplever at en svært lav andel av gjestene betaler med kontanter.

I forbindelse med en rapport fra 2013 hvor 1000 forbrukere ble spurt om hvilken betalingsform de foretrekker på henholdsvis hoteller, spisesteder og utesteder, svarte hele 96 prosent at de foretrekker kort på hotell, 83 prosent på spisesteder og 53 prosent ved betaling på utesteder.

Må tilrettelegge betaling for alle

Etter alt å dømme vil det ikke bli åpnet for å nekte kundene å betale med kontanter med det første.

- Vi har ikke planer om å endre loven på dette området med det første, men Hvitvaskingslovutvalget kan vurdere også slike tiltak, sier statssekretær Jon Gunnar Pedersen i Finansdepartementet til Dinside.

Han sier videre at både tradisjon, personvern og sikkerhetsutfordringene i ny teknologi gjør at vi kommer til å ha bruk for kontanter lenge.

- Det er fortsatt noen som har berettigede behov for å kunne gjøre opp for seg med Kongens mynt, og det skal man få lov til, sier Pedersen.

Også Forbrukerrådet påpeker at det er viktig at betaling ikke blir mer trøblete eller dyrere for forbrukerne, og selv om samfunnet digitaliseres i høy hastighet, er det endel, gjerne eldre, som syns det er svært utfordrende å skulle betale digitalt.

- Vi må tilrettelegge for alle. De digitale løsningene vi har i dag er utfordrende for eldre, men her kan mye skje, og vi håper utviklingen vil gi løsninger til det beste for alle forbrukere – uansett alder, sier Ingeborg Flønes, direktør for Forbrukerservice i Forbrukerrådet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer