Budrundetaktikk

- Vil nok bli mindre «kupping»

Slik er forventningene til høstens boligmarked og budrunder.

BOLIGKJØP: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand gir råd til førstegangskjøpere. I saken under får du høstens beste budrunde-tips. Vis mer
Publisert

Juli-tallene til Eiendom Norge viste at boligprisene samlet sett i landet sank med 1,1 prosent. Dette er dog normalt for juli, selv om denne måneden var eksepsjonelt sterk både i prisutvikling og omsetning i fjor.

Eiendom Norge venter en liten oppgang i boligprisene i august, før prisene normalt faller gjennom høsten - og den varslende renteøkningen i september vil nok også få betydning for boligprisutviklingen framover.

- Annerledes høst

Høsten og vinteren i fjor var preget av sterk prisvekst og hete budrunder.

- Det er grunn til å tro at denne høsten blir annerledes. For det første er nok effekten av de lave rentene tatt ut, første renteheving kommer trolig allerede i september og det er mange lettelser i corona-tiltakene, slik at det er mer andre ting bruke penger på igjen, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge til Dinside.

- Vi tror prisene vil utvikle seg moderat, men at det vil bli solgt mange boliger, fortsetter han.

«SHINE IT UP»: Dersom du vil øke boligverdien før salg eller ved refinansiering av lån, er det noen oppussingsgrep som lønner seg mer enn andre. Video: Eilin Lindvoll. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Økt aktivitet

Administrerende direktør Terje Buraas i DNB Eiendom forventer at aktiviteten i boligmarkedet tar seg opp utover høsten etter en ganske normal sommer med litt færre omsetninger.

- Når det legges ut mange nye boliger til salgs, noe som er vanlig etter en ferie, medfører dette normalt at prisene går noe opp, sier Buraas til Dinside.

Venter mindre «kupping»

I hvilken grad tror dere det blir mye «kupping» av boliger utover høsten, altså at boligene blir solgt før fellesvisningene?

- Vi vil nok fortsatt se noe kupping fra enkelte overivrige kjøpere, men neppe like mye som når aktiviteten i markedet var på topp for rundt seks til ni måneder siden, svarer Buraas.

- Kupping er som oftest et resultat av sterk prisvekst, der enkelte forsøker å unngå konkurranse og kjøpe boligen til en lavere pris enn ved å følge en ordinær budrunde. Vi opplever at de fleste boligselgere har fått forståelse for dette og avslår forsøk på kupping i mye større grad enn tidligere, legger han til.

Også Lauridsen i Eiendom Norge tror det blir langt mindre kupping av boliger, i og med at prisveksten er ventet å bli moderat.

- Det synes vi er bra, siden vi mener salg med ordinære budrunder er det som gir partene størst sikkerhet om at prisen boligen selges for er riktig, utdyper han.

Framdeles «selgers marked», men...

Utover høsten i fjor var det «selgers marked», altså høyere etterspørsel enn tilbud.

- Vi kan nok ikke snakke om «kjøpers marked» helt ennå, men forventningen er at vi går inn i en mer normal høst der tilbudssiden avmates mot jul og prisene går noe ned i henhold til normal sesongsyklus, sier Buraas i DNB Eiendom.

Høstens budrundetips

Når det gjelder selve budrundene, har disse en tendens til å utvikle seg svært forskjellig - både i de ulike byene og for de konkrete boligene det «knives» om.

Derfor er det et godt tips at de som ønsker å kjøpe bolig i høst setter seg opp på så mange budlister som mulig. Det er nemlig ikke pålagt å delta aktivt i budrunden selv om du står på lista, men du har da mulighet til å følge med på budene som kommer inn og hvordan budrunden utvikler seg.

Å delta i en budrunde er en treningssak, og det er på ingen måte sikkert at du vinner budrunden første gang - eller andre, tredje eller fjerde gang for den saks skyld.

Sett ei øvre grense

Lauridsen i Eiendom Norge oppfordrer høstens budgivere å sette et tak for hvor mye de skal by før budrunden starter, samt holder seg til denne grensa når budrunden er i gang.

Det er nemlig lett å la seg rive med når det koker i budrunden.

- Finn ut hvor mye boligen du byr på er verdt for deg, og sett en grense hvor langt du er villig til å gå i budrunden. Husk at det ikke er sikkert at boligen du byr på er verd hele beløpet du har til rådighet, har forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 sagt til Dinside ved en tidligere anledning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer