Vil øke maksbeløpet på BSU

Men Arbeiderpartiet vil heller se på hvorfor så få klarer nå BSU-taket.

VANSKELIG: Boligprisene er stive, og unge nordmenn ikke alltid de rikeste. BSU er et verktøy for å løse dette.  Foto: Colourbox.com
VANSKELIG: Boligprisene er stive, og unge nordmenn ikke alltid de rikeste. BSU er et verktøy for å løse dette. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Boligsparing for ungdom (BSU) er nedfelt i loven, og skal hjelpe unge folk til å skaffe seg egen bolig. Er du under 34 år og bruker pengene til boligkjøp eller nedbetaling av boliglån, kan du spare inntil 20.000 kroner i året og 150.000 kroner totalt. Dette gir deg et skattefradrag på 20 prosent av sparebeløpet, opptil 4.000 kroner i året.

150.000 kroner vil i store byer kunne utgjøre under 10 prosent av boligkjøpet. Samtidig har bankene et egenkapitalkrav på 15 prosent. Ergo kan en fullstappet BSU-konto være for lite til en inngangsbillett til boligmarkedet.

– Taket for hvor mye man kan spare innenfor BSU-ordningen bør derfor heves, slik at unge får bedre muligheter til å opparbeide seg egenkapital, sier forbrukerombud Gry Nergård i en pressemelding.

Ingvild tjener 100.000 kroner på et gjesterom – og det kan du og!

MER TIL UNGDOMMEN: Forbrukerombud Gry Nergård håper BSU-taket snart kan heves. Da må hun få med seg politikerne.  Foto: FORBRUKEROMBUDET
MER TIL UNGDOMMEN: Forbrukerombud Gry Nergård håper BSU-taket snart kan heves. Da må hun få med seg politikerne. Foto: FORBRUKEROMBUDET Vis mer

Få når taket

Forbrukerombudet ser flere problemer rundt dagens maksgrense. For eksempel at foreldre må stille opp som kausjonister, noe som visstnok skaper mange tvister mellom banker og kunder, blant annet fordi foreldrene ikke forstår hva det innebærer. Ombudet frykter også at det tas opp forbrukslån for å dekke egenkapitalen.

Og ombudet er langt fra alene om å ønske seg en romsligere BSU-ordning.

DinSide spurte tidligere i år alle de største partiene om hva de vil gjøre med ordningen. Alle unntatt Arbeiderpartiet og SV sier klart og tydelig at de vil heve taket. Arbeiderpartiet viser til at bare 11 prosent utnytter ordningen fullt ut i dag. Og bare 26 prosent bruker BSU-sparing i det hele tatt, ifølge deres tall.

"Mange studenter ber om trøbbel" advarer økonom

– Når så få utnytter rammene for BSU-ordningene slik de er i dag, kan det være behov for å se på om dagens ordning i tilstrekkelig grad når unge med lavere inntekter, sa informasjonsleder Arne Odden i Arbeiderpartiets stortingsgruppe til DinSide.

Her er alle partienes synspunkter:

Vil øke maksbeløpet på BSUHøyre

Vil øke skattefradraget til 28 prosent, årlig maksbeløp til 25.000 kroner og totalt maksbeløp til 300.000 kroner.

– Høyre vil stimulere til økt sparing til egen bolig gjennom blant annet Boligsparing for ungdom (BSU). Denne ordningen bør forbedres ytterligere gjennom at ungdom får anledning til å sette av et høyere beløp med skattefradrag enn i dag, sier kommunikasjonsrådgiver Rikke Sjøberg i Høyre til DinSide.

Vil øke maksbeløpet på BSUVenstre

Vil øke skattefradraget til 28 prosent, årlig maksbeløp til 25.000 kroner og fjerne det totale maksbeløpet.

– I realiteten betyr det at en som sparer maksbeløp fra 18 til 34 år vil kunne ha spart 400.000 kroner og fått et skattefradrag på 112.000 kroner, mot maksimalt 150.000 kroner og samlet skattefradrag på 30.000 kroner, sier kommunikasjonssjef Steinar Haugsvær i Venstre til DinSide.

Med dette trikset klarte paret å få leie leilighet i Oslo på et blunk!

Vil øke maksbeløpet på BSUFrP

Vil øke årlig maksbeløp til 25.000 kroner og totalt maksbeløp til 300.000 kroner.

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde i FrP gir ingen ytterligere kommentarer.

Vil øke maksbeløpet på BSUSV

Satt i regjering da BSU-ordningen ble justert i 2008.

– Nå vil vi prioritere å styrke Husbankens rammer for å øke boligbygging og hjelpe de vanskeligstilte på boligmarkedet, sier stortingsrepresentant Aksel Hagen i SV til DinSide.

Tåler din økonomi en renteoppgang? Hvis ikke bør du vurdere fastrente allerede nå!

Vil øke maksbeløpet på BSUArbeiderpartiet

Satt i regjering da BSU-ordningen ble justert i 2008. Vil "se på om dagens ordning i tilstrekkelig grad når unge med lavere inntekter".

– I den aktuelle aldersgruppen, altså personer i alderen 17 til 33 år, er det omlag 26 prosent som benytter BSU-ordningen. Av disse får 42 prosent maksimalt skattefradrag. Det betyr at bare 11 prosent utnytter ordningen fullt ut med gjeldende beløpsgrenser. Når så få utnytter rammene for BSU-ordningene slik de er i dag, kan det være behov for å se på om dagens ordning i tilstrekkelig grad når unge med lavere inntekter, sier informasjonsleder Arne Odden i Arbeiderpartiets stortingsgruppe til DinSide.

Vil øke maksbeløpet på BSUKrF

Vil øke skattefradraget til 28 prosent, årlig maksbeløp til 25.000 kroner og totalt maksbeløp til 300.000 kroner.

– KrF mener mer må gjøres for å hjelpe unge inn på boligmarkedet. Dette er særlig viktig i lys av regjeringens nylige skjerping av egenkapitalkravet til 15 prosent ved kjøp av bolig, som føre til at flere unge, innvandrere og personer med svak økonomi får enda større problemer med å komme inn på boligmarkedet. Blant annet mener KrF at BSU-ordningen må bedres. Boligprisene er doblet på ti år, uten at beløpsgrensene i BSU har hengt med, og at godt over halvparten av de unge mellom 17 og 34 år mener at de har behov for 300.000 kroner i oppsparte midler for å kjøpe bolig, sier kommunikasjonsrådgiver Gunnhild Sørås i KrF til DinSide.

Slik kan du spare 258.000 på boliglånet

Vil øke maksbeløpet på BSUSenterpartiet

Satt i regjering da BSU-ordningen ble justert i 2008, men vil øke årlig maksbeløp til 30.000 kroner og totalt maksbeløp til 300.000 kroner.

Kommunikasjonssjef Christina Søgård i Senterpartiet gir ingen ytterligere kommentarer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer