Vil øke prisene per boks

Vekk med mengderabatten på vin i pose.

DYRERE: Svenskene vil at boksvinen skal koste mer enn den gjør i dag.  Foto: Colourbox.com
DYRERE: Svenskene vil at boksvinen skal koste mer enn den gjør i dag. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det svenske Systembolaget går til angrep på boksvinen. De mener at den "kvantumsrabatten" som ligger innbakt i prisen på en dunk vin versus en flaske vin er negativt for folkehelsen. Derfor foreslår det svenske vinmonopolet nå en prisøkning på 25-33 prosent for flere typer vin på boks. Koster boksen 170 svenske kroner, betyr det altså et prispåslag på mellom 42 og 56 kroner.

Handle alkohol i Sverige? Så mye sparer du på bestselgerne

De vanligste boksvinene er på tre liter, mens flasker normalt inneholder 0,75 liter, tilsvarende fire vinflasker på en boks. Men Systembolaget sier altså at boksen i dag stort sett prises som tre flasker.

Dagligvare-vin

Statens Folkhälsoinstitut (den svenske utgaven av Folkehelseinstituttet) skriver i en rapport (pdf) fra 2009 at prisen er den viktigste enkeltfaktoren som påvirker alkoholkonsum i et land. De refererer til studier som gjennomgående viser at når prisen går opp, går konsumet ned, og omvendt.

Den svenske avisen Di.se siterer forsker Pi Högberg på at vinsalget i Sverige har økt mer enn forventet siden 1995, og at en mulig forklaring er den økende populariteten til vin på boks. En type pakning som øker dagligvare-preget, og frister til økt konsum, skal vi tro utrederen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer