Sykepenger til selvstendig næringsdrivende:

Vil øke sykelønna for selvstendig næringsdrivende

Kompensasjonsgraden kan bli justert opp fra 75 til 80 prosent fra og med i høst.

SYKEPENGER: Selvstendig næringsdrivende kan få rett til høyere sykelønn fra og med i høst. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SYKEPENGER: Selvstendig næringsdrivende kan få rett til høyere sykelønn fra og med i høst. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvor mye sykepenger man får om man blir syk og er selvstendig næringsdrivende, blir justert gradvis oppover.

Frem til 1. oktober 2017 fikk selvstendig næringsdrivende 65 prosent av grunnlaget i sykepenger. Da ble denne prosentsatsen justert opp med 10 prosentpoeng.

Nå foreslår regjeringen en ytterlige økning:

I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2019 foreslår regjeringen å øke kompensasjonsgraden for sykepenger til selvstendig næringsdrivende fra 75 prosent til 80 prosent fra 1. oktober 2019.

De påpeker at endringen vil gi sykmeldte selvstendig næringsdrivende en bedre inntektssikring etter utløpet av arbeidsgiverperioden. Oppjusteringen er planlagt å gjelde fra 1. oktober i år.

Nyheten blir tatt godt i mot av Regnskap Norge, som sier de i flere år har arbeidet for bedre sykepengevilkår for selvstendig næringsdrivende.

- Det er positivt å se at det igjen gjøres endringer på området, uttaler administrerende direktør Christine Lundberg Larsen i en pressemelding, og viser til at dette er ett av flere områder hvor lønnstakere og næringsdrivende behandles forskjellig.

Som selvstendig næringsdrivende eller frilanser har man rett til sykepenger fra 17. fraværsdag, ifølge Nav.no. Forsikring kan gi sykepenger for de første 16 dagene. Beregningen av sykelønn tar som regel utgangspunkt i gjennomsnittet av den pensjonsgivende årsinntekten for de siste 3 siste årene du har fått skatteoppgjør for, med mindre det har skjedd en varig endring.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer