Momsgrense ved netthandel

Vil oppjustere tollgrensa fra 350 til 3000 kroner

Regjeringens forslag om å fjerne 350-kronersgrensa inkluderer å gi tollfritak på klær ved netthandel fra utlandet.

MOMS, IKKE TOLL: I forslaget om å kutte ut momsfritaket på varer til under 350 kroner, foreslår Finansdepartementet samtidig å gi tollfritak på inntil 3000 kroner, også på klær. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
MOMS, IKKE TOLL: I forslaget om å kutte ut momsfritaket på varer til under 350 kroner, foreslår Finansdepartementet samtidig å gi tollfritak på inntil 3000 kroner, også på klær. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

I juni sendte Finansdepartemenet sitt forslag om fjerning av 350-kronersgrensa på høring, med høringsfrist tidlig i august.

Forslaget innebærer moms fra første krone på alle varer, men det foreslås samtidig at alle varer utenom næringsmidler, får oppjustert tollfritak fra dagens 350 kroner til 3000 kroner.

Det betyr i praksis at du kan bestille klær på nett fra utlandet uten å betale en tollsats på 10,7 prosent, som i dag.

Og mens Virke mener forslaget er helt på trynet, kaller Forbrukerrådet det en forbrukerseier.

Moms, men tollfritak

Bestiller du klær fra utlandet på nett som koster 2999 kroner med dagens regler, vil du måtte betale toll på 320,89 kroner for disse. Det er altså dette ekstrabeløpet du kan slippe dersom forslaget blir innført som foreslått.

Samtidig skal du altså betale moms fra første krone. Forslaget om fjerning av momsfritaket på opptil 350 kroner innebærer at det er de utenlandske nettbutikkene som nordmenn benytter seg av som skal ta betalt for den norske momsen av deg når du handler, og deretter videreføre den til Skatteetaten. Målet er at det skal være så enkelt som mulig for kundene.

- Hva er den foreløpige konklusjonen etter høringsrunden, og når vil eventuelle konkrete endringer av regelen bli vedtatt?

- Vi jobber med dette nå. Våre vurderinger vil bli kjent når vi er ferdige med å behandle saken, sier kommunikasjonsrådgiver Helene Megaard til Dinside.

Når vi spør departementet om det er sannsynlig at regelen endres fra 1. januar 2020, viser de til følgende Stortingsvedtak i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for inneværende år:

«Stortinget ber regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet for 2020 fremme forslag om å fjerne avgiftsfritaket for varesendinger fra utlandet av mindre verdi (350 kroners-grensen) fra 1.1.2020. I utformingen av regelverket må man se hen til EUs vedtatte ordning med avgiftsfri grense som skal iverksettes fra 2021.»

- En forbrukerseier

Forbrukerrådet kaller forslaget en forbrukerseier, ikke minst fordi det skal gjøres noe med fortollingsgebyret.

- Det er fullt ut mulig å regne dette som en forbrukerseier, fordi løsningen tar hånd om det som har vært det største problemet for forbrukere, nemlig fortollingsgebyret. Dette har vi vært tydelig på i de siste årene, og regjeringen har åpenbart vært opptatt av forbrukerne i denne saken, sier Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet.

Selv om fjerning av momsfritaket gjør varene noe dyrere for forbrukerne, mener Forbrukerrådet at det lar seg forsvare, siden det gjør at norske og utenlandske virksomheter likebehandles.

- Prisøkningen motvirkes av at grensa for fortolling flyttes opp til 3000 kroner. I sum er dette en løsning forbrukere kan være fornøyd med, sier Jensen

- På trynet

Harald Andersen, direktør for Virke Handel, mener Finansdepartementets forslag er et eksempel på forbrukerpopulisme, der man fjerner avgifter for å gjøre det så enkelt som mulig for forbrukerne.

De har liten tro på at utenlandske nettbutikker som Wish og Alibaba vil momsregistrere seg i Norge.

- Hva med kontroll av at de faktisk registerer seg? Det er det ingen planer om, sier Andersen.

Tollfritaket som er foreslått, kaller Andersen et handicap for norsk næringsliv.

- Vi fikk sjokk da forslaget ble lagt frem. Har politikerne lyst til å ha norsk handel?, tordner Andersen.

Virke påpeker at norske butikker må betale toll på varer fra utlandet, mens forbrukerne skal slippe dette når de handler på nett fra utlandet, dersom forslaget blir vedtatt.

- Dette er så på trynet næringspolitisk, og miljøpolitisk som det kan få blitt. Vi håper for guds skyld at dette ikke blir gjennomført som foreslått, understreker han.

Finansdepartementets kommentar til Virkes påstander om at dette er en katastrofe for norsk handel, er følgende:

- Forslaget som ble sendt på høring tar sikte på et forbrukervennlig system for privatimport, og at det skal være lav terskel for utenlandske salgsplattformer å bli med i løsningen. Da kan avgift betales enkelt, og det kan være mulig å innføre systemet fra neste år, sier statssekretær Jørgen Næsje (Frp).

Sportsbransjen er skeptisk

Også Norsk Sportsbransjeforening er skeptisk til forslaget. De støtter en fjerning av momsfritaket, men mener tollfritaket vil ramme norske bedrifter, og dermed også norske arbeidsplasser.

«Norsk Sportsbransjeforening støtter ikke forslaget om at tekstilvarer får oppjustert fritak for eventuell tollavgift fra dagens 350 kroner til 3000 kroner. Dette vil være svært konkurransevridende og ramme et stort antall bedrifter i Norge som selger sportsprodukter, bedrifter som i dag opplever store konkurranseutfordringer mot utenlandske nettaktører. Når utenlandske nettaktører får fordeler fremfor norske selskaper, påvirker det norske arbeidsplasser. Vi kan ikke forstå at dette kan være ønsket fra norske politikere», skriver administrerende direktør Trond Evald Hansen i deres høringssvar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer