Vil overvåke røykepille

Røykekuttpillen Champix har kjente bivirkninger. Men selvmordsforsøk får Legemiddelverket til å skjerpe overvåkingen.

Vil overvåke røykepille
Publisert
Sist oppdatert

Røykepillen står på Statens legemiddelverkets liste over legemidler som er under særlig overvåkning, for bivirkninger som forhøyet hjerterytme og astmaplager.

Nå skal listen endres fordi Champix ifølge Legemiddeltilsynet i USA kan være årsaken til flere innrapporterte selvmord.

Les også: Nytt røykemiddel kan ha god effekt

Alvorlig- Pasienter har opplevd selvmordstanker og gjort selvmordsforsøk etter bruk av Champix, bekrefter Steinar Madsen, avdelingsoverlege i Statens legemiddelverk overfor Dagsavisen.

Til DinSide Helse understreker Madsen at både Den europeiske legemiddelmyndigheten (EMEA) og Norge kommer til å følge svært godt med på alle rapporter som meldes inn på det populære legemidlet.

- Vi vet jo ikke om det er direkte sammenheng mellom bruk av Champix og selvmordforsøk. For eksempel kan det å slutte å røyke i seg selv påvirke psyken i stor grad. Uansett er rapporterte selvmordforsøk såpass alvorlige at vi er nødt til å advare legene som skriver ut pillene, sier Madsen til DinSide Helse.

Les også: Superpille mot røykeslutt

Legemidlet ble godkjent i september 2006 og ifølge Madsen er det rundt 20.000 nordmenn som bruker Champix i dag.

Tar det seriøst
Legemiddelprodusenten Pfizer selger Champix i Norge. De mener det er rutinemessig at man overvåker nye medisiner og at slik informasjon gjøres tilgjengelig for alle.

Men produsenten understreker at verken i USA eller i Europa har myndighetene greid å påvise en klar sammenheng mellom røykekuttpillen og selvmordforsøk.

- Studier viser at personer som røyker, har høyere rate for depresjoner og selvmordsforsøk. Enkelte hendelser i USA kan ikke tilsi at det er en direkte sammenheng med pillen, sier Yngve Mikkelsen, medisinsk direktør i Pfizer.

Les også: Få sigaretter er også farlig

Han sier at fokuset bør være på at stadig flere nordmenn velger å stumpe røyken, og avviser at de ikke tar selvmordsrapportene seriøst nok.

- Vi er bekymret for dette, og enhver slik hendelse er tragisk, men når vi vet at 7000 nordmenn dør hvert år som følge av røyking er det viktig å fokusere på røykeslutt. I samarbeid med myndighetene ser vi også på negative effekter av legemidlene vi selger. Vi har vår egen overvåkningsavdeling, påpeker han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer