Coronaviruset og børsfall

- Vil påvirke deg på flere måter

Bankene svarer på hvordan børs- og oljeprisfall grunnet virusfrykt vil påvirke kundene deres framover.

OLJEPRISFALL: Energianalytiker i Nordea, Thina Saltvedt, forteller hvordan oljeprisfallet påvirker deg som forbruker. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hovedindeksen på Oslo Børs falt 12 prosent fra åpning mandag 9. mars.

Det er både coronavirusets virkning på den internasjonale økonomien og et kraftig fall i oljeprisen som får skylda for børsstupet.

Forbrukere med boliglån, samt sparepenger på konto og eller i fond, kan merke disse fallene og økonomiske usikkerhetene framover.

- Mange vurderer fondskjøp og -salg

DNB, Norges største bank, kan fortelle at de merker det er mange kunder som følger med på det som skjer i internasjonal og nasjonal økonomi nå, og som er ute etter informasjon og gode råd.

- Blant annet ser vi det på trafikken i Spare-appen og nettbanken. Mange kunder lurer på om det er lurt å selge eller kjøpe fond og aksjer nå, sier Andreas Nyheim i DNB til Dinside.

Fondssparere oppfordres, imidlertid, til å ha is i magen. Får de panikk og selger fondene sine nå, kan det være en tabbe. Da er nemlig sannsynligheten høy for at du selger på bunn, ifølge Espen Sirnes, førsteamanuensis i finans ved Handelshøgskolen ved Universitetet i Tromsø.

- ALVORLIG: Magne Gundersen i Sparebank 1 peker på konsekvensene for folk flest når børsen og oljeprisen stuper. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix.
- ALVORLIG: Magne Gundersen i Sparebank 1 peker på konsekvensene for folk flest når børsen og oljeprisen stuper. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix. Vis mer

Sparetaperne og -vinnerne

- Sparingen i aksjefond er blitt mindre verdt, fordi verdiene i aksjefondene faller når børsene faller. For dem som har spart lenge i fond vil nedgangen spise opp tidligere gevinster, forklarer forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 overfor Dinside.

De som har startet sparing nylig vil oppleve at fondsandelene nå er mindre verd enn da de ble kjøpt. Skulle de solgt seg ut av aksjefondene i dag, ville de altså få igjen mindre penger enn de kjøpte for, ifølge ham.

- De som har sparepenger på konto har ikke tapt noe på børs- og kronefallet. Vanlig banksparing har lav rente, men til gjengjeld er sparingen helt risikofri, sier forbrukerøkonomen videre.

Utrygt arbeidsliv

Gundersen sier at børs- og kronefall påvirker vanlige folk på flere andre måter også:

- I det store bildet vil en del oppleve at jobben og inntekten blir mer utrygg. I flere bransjer meldes det om kundesvikt og fallende omsetning. Permisjoner og oppsigelser kan bli resultatet i noen virksomheter. For dem som rammes, er dette en alvorlig situasjon, sier Gundersen.

Også pensjonen påvirkes. Alle med såkalt innskuddspensjon på jobben har pensjonspengene plassert i aksjefond, rentefond eller en kombinasjon av disse.

- Verdiene svinger i takt med markedene, og akkurat nå vil pensjonsbeholdningene være lavere enn før coronautbruddet. De med høyest aksjeandel på sin pensjonssparing er de som nå opplever det største verdifallet, sier Gundersen.

Dyrere reise - og harryhandel

I tillegg får kronefallet utvilsomt konsekvenser for dem som har planer om å reise utenlands, da både euro og dollar har steget kraftig mot norske kroner.

- For første gang på lenge er svenske kroner mer verd enn norske. Det betyr at svenskehandelen nå er langt mindre lønnsom enn for kort tid siden. Fortsatt er mange dagligvarer rimeligere i Sverige enn i Norge, men prisforskjellen har krympet betraktelig, sier Gundersen.

Det betyr at nordmenns utenlandsferie i år kan bli merkbart dyrere. Gundersen tipper derfor at en del endrer planene sine og heller legger ferien til Norge i år.

- Corona-utbruddet gjør nok at en del utsetter eller avlyser utenlandsreiser og heller velger å holde seg hjemme også, legger han til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer